Pierogi z truskawkami

Nie ma lepszego obiadu niż zupa pomidorowa a na drugie oczywiście pierogi z truskawkami. Dzieci je uwielbiają!

Sekretem jest cienkie ciasto
Sekretem jest cienkie ciasto 123RF/PICSEL

Przesiej mąkę na stolnicę. Zrób w niej wgłębienie, a następnie dodaj sól, miękkie masło oraz wbij dwa jajka. Powoli dodawaj letnią wodę (około jednej szklanki), zagarniając ciasto do środka. Wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Umyj i oczyść z szypułek truskawki. Jeśli są bardzo duże, przekrój na pół. Odłóż je na chwilę na sito, aby dobrze odciekły z nadmiaru soku,a następnie posyp cukrem.

Rozwałkuj cienko ciasto. Weź szklankę i wytnij nią kółka. Na każde kółko ciasta połóż porcję truskawek. Zwiń i dokładnie zlep końce. Aby sobie ułatwić zadanie, możesz oprószyć ciasto odrobiną mąki (ale nie przesadź z ilością - nadmiar mąki sprawia, że ciasto staje się twarde). Gotowe pierogi przykryj czystą ściereczką, aby nie wyschły. W dużym garnku zagotuj wodę i wsyp szczyptę soli. Zmniejsz płomień i wrzucaj partiami pierogi. Gdy wypłyną na powierzchnię, odczekaj 1-2 minuty, a następnie delikatnie wyłów je łyżką cedzakową. Rozłóż jeszcze ciepłe na talerze i podawaj razem ze śmietaną lub jeśli wolisz - jogurtem naturalnym.

Zmysłowe smaki: Pierogi z truskawkami INTERIA.PL
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas