Pierogi z wiśniami
Co prawda wymagają sporego nakładu pracy i sprawnych rąk, ale naprawdę warto je robić. To danie jest zawsze gwarancją sukcesu u wszystkich.
Składniki:
Ciasto:
- 10 dag mąki ryżowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- niepełna szklanka bardzo ciepłej wody
Farsz:
- 25 dag wiśni
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, sól, pół łyżki oleju, cukier waniliowy wymieszaj w misce. Dolewaj wody do uzyskania sprężystej i miękkiej konsystencji. Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i mąką, wymieszaj.
2. Zagotuj wodę z solą i pozostałym olejem. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój koła, łyżeczką nakładaj wiśnie, mocno zalep. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Polej śmietaną z cukrem.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny