Pierogi ziołowe
Pyszne pierogi z aromatycznym farszem.

Składniki:
Ciasto: - 35 dag mąki, - 1 jajko, - 1 łyżka oleju, - szczypta soli, - woda do konsystencji Farsz: - 0,5 kg białego sera, - 3 łyżki siekanych ziół: rozmaryn, majeranek, tymianek, natka pietruszki itp., - 1 żółtko jajka, - 2 łyżki kwaśnej śmietany, - sól, pieprz, - 1 łyżka siekanej cebuli, - 1 ząbek czosnku,- 1 łyżka masła, - 1/2 słoika suszonych pomidorów, - kilka gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić na ok. 1 h do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i przeciśnięty czosnek, dodać do sera wraz ze śmietaną, żółtkami i ziołami. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, nakładać farsz w odstępach i posmarować lekko wodą. Nałożyć drugi kawałek rozwałkowanego ciasta i zlepić dokładnie. Wycinać kwadratowe pierożki przy pomocy radełka. Gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku. Podawać z gałązkami rozmarynu i paskami pomidorów oraz z roztopionym masłem ziołowym. Czas przygotowania 1 h 20 min. Przepis na 7 osób.