Pierożki krucho-drożdżowe
Świetne jako przystawka lub dodatek do barszczu!
Składniki:
FARSZ:
- 30 dag mięsa wieprzowego
- 20 dag mięsa drobiowego
- cebula, przyprawa do wieprzowiny
- olej
CIASTO:
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 2 dag drożdży
- 2 szklanki mąki
- jajko
- pół kostki masła
- sól
- sezam
PRZYGOTOWANIE:
1. Farsz: mięsa ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, zmiel. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do mięs, przypraw.
2. Ciasto: śmietanę połącz z drożdżami i szczyptą soli. Dodaj mąkę i masło, wyrób. Chłodź godzinę. Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka. Ułóż farsz, zlep. Pierożki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Piecz 20 min w 180°C.