Pierożki z serem i pesto
Smaczne i proste w przygotowaniu.

Składniki
- 2 szklanki mąki • jajko
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki wody
- łyżka oliwy
- sól
- farsz
- 10 dag suszonych pomidorów
- 50 dag sera ricotta
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- sól
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy
- sos
- cebula
- 20 dag śmietany
- 5 dag gorgonzoli
- kilka orzeszków pinii
- kilka małych pomidorków
4 osób
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z jajkiem i żółtkami. Dodaj wodę, oliwę i sól. Zagnieć ciasto, przykryj i odstaw na 30 minut. Pomidory suszone odsącz z zalewy, pokrój lub zmiksuj. Wymieszaj z ricottą, pesto, solą, pieprzem, sokiem z cytryny. 2. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj. Na jednej ułóż kuleczki z farszu serowego, przykryj drugą. Wycinaj kwadraty, zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Na patelni podsmaż cebulę, zalej śmietaną i dodaj gorgonzolę. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Pierożki podawaj z pomidorkami, sosem i prażonymi orzechami pinii.