Pierożki z serem i pesto

Smaczne i proste w przygotowaniu.

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 szklanki mąki • jajko
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki wody
  • łyżka oliwy
  • sól

Składniki - farsz

  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 50 dag sera ricotta
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy

Składniki - sos

  • cebula
  • 20 dag śmietany
  • 5 dag gorgonzoli
  • kilka orzeszków pinii
  • kilka małych pomidorków

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z jajkiem i żółtkami. Dodaj wodę, oliwę i sól. Zagnieć ciasto, przykryj i odstaw na 30 minut. Pomidory suszone odsącz z zalewy, pokrój lub zmiksuj. Wymieszaj z ricottą, pesto, solą, pieprzem, sokiem z cytryny. 

2. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj. Na jednej ułóż kuleczki z farszu serowego, przykryj drugą. Wycinaj kwadraty, zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Na patelni podsmaż cebulę, zalej śmietaną i dodaj gorgonzolę. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Pierożki podawaj z pomidorkami, sosem i prażonymi orzechami pinii. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje