Pierś gęsi w ziołach - Robert Sowa

Pieczona pierś z gęsi w ziołach na glazurowanych gruszkach z rozmarynem i śliwowicą podana z kopytkami z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

Pierś gęsi w ziołach
Pierś gęsi w ziołachmateriały prasowe

Sposób przygotowania

W gorącym rondelku rozpuścić cukier i podgrzewać do momentu, aż powstanie karmel. Następnie dodać łyżkę masła, śliwowicę i filetowane gruszki, dusić przez chwilę, pod koniec dodając świeży rozmaryn i czerwony pieprz.

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez prasę do uprzednio przesianej mąki. W ziemniakach zrobić wgłębienie i wybić do niego jajko. Całość dokładnie zagnieść, uformować wałek i kroić pod skosem, tworząc kopytka. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż zaczną wypływać.

Piersi umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do miski z oliwą, obsypać obficie przyprawą do kurczaka , dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 4 godziny.

Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć na blachę i piec przez około 10 minut w temperaturze 160 st. C.

Upieczone piersi z gęsi pokroić w plastry, ułożyć na karmelizowanych gruszkach, a następnie skropić pozostałym sosem. Podawać z kopytkami smażonymi na maśle oraz warzywami z wody.

Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas