Pierś kurczaka w szynce
Mięso z kurczaka często gości na naszych stołach. Nic dziwnego: łatwo je przygotować i można to zrobić na setki sposobów. Co powiecie na piersi kurczaka w takiej odsłonie?

Składniki
- 3 piersi kurczaka
- 12,5 dag mozzarelli
- sól
- po łyżeczce suszonego oregano i bazylii, pieprz
- 6 plastrów szynki dojrzewającej lub surowego boczku
- liście szałwii
- oliwa
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Piersi opłucz, przekrój na 6 filetów. Każdy ułóż na desce i delikatnie rozbij. Natrzyj solą oraz pieprzem, posyp suszonym oregano i bazylią.
2. Na połówce każdego płata mięsa rozłóż osączoną i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Przykryj resztą mięsa, tworząc pakieciki.
3. Każdy pakiecik owiń szynką lub boczkiem, zepnij.
4. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą. Włóż mięso. Piecz 45 min w 180ºC. Ozdób szałwią.