Pierś kurczaka z ananasem i bananami
Odrobina egzotyki na twoim stole.


Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka ze skórką; 1 brokuł; 1 pęczek zielonej cebulki; 1 pęczek rukoli; 2 pomarańcze; 4 banany; 2 łyżki soku z cytryny; 1 ananas; 100g majonezu; 3 łyżki ziarnistej musztardy; 5 łyżek soku z pomarańczy; sól, pieprz. Czas przygotowania: 30 minut.
Przypraw pierś kurczaka solą i pieprzem, a następnie obsmażaj na patelni po cztery minuty z każdej strony. Pokrój brokuły i zanurz we wrzącej posolonej wodzie na około 4 minuty. Drobno posiekaj zieloną cebulkę. Umyj rukolę i drobno pokrój. Obierz i pokrój pomarańcze. Obierz banany i pokrój na drobne kawałki. Następnie pokrop je sokiem z cytryny. Pokrój pierś kurczaka na kawałki i wszystkie składniki zmieszaj.
Pokrój ananasa wraz z zieloną częścią na ćwiartki. Odetnij od ćwiartek łodygę. Oddziel miąższ od skórki i pokrój go w kostkę. Zmieszaj kostki ananasowe z pozostałymi składnikami.
Do sosu: zmieszaj majonez z musztardą, sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem.
Podawaj sałatkę w łódeczkach ananasowych. Na koniec polej łódeczki sosem.
Przepis Chiquita
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!
Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również: