Pierś z kaczki z salsą śliwkową i ryżem z orzeszkami
Wykwintnie i z pomysłem.
- 2 cebule
- pół papryczki chili
- 400 g śliwek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 75 g octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 2 piersi z kaczki
- 3-4 łyżki oleju
- kawałek imbiru (ok. 1 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 6-8 łyżek sosu sojowego
- 75 g prażonych orzeszków ziemnych
- 250 g ryżu basmati
- 300 g zielonej cebulki
- trybulka do dekoracjiPrzygotowanie:
Na salsę: cebulę i śliwki pokroić w drobną kostkę, chili pokroić w cienkie krążki. Wszystko wymieszać z brązowym cukrem i octem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
Mięso umyć, osuszyć skórkę ponacinać w odstępach ok. 1 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć od strony skórki ok. 12 minut, obrócić i smażyć 10 minut. Imbir i czosnek obrać i drobno pokroić. Pod koniec smażenia mięso doprawić solą i pieprzem, dodać imbir i czosnek, wlać sos sojowy. Smażyć dalej po minucie z obu stron, zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową na ok. 7 minut.
Orzechy posiekać. Ryż ugorować wg przepisu na opakowaniu. Zieloną cebulkę pokroić, przesmażyć na oleju, dodać orzechy i ryż, doprawić solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z folii, sos zlać do patelni i podgrzać, mięso pokroić. Podawać z salsą śliwkową, ryżem i sosem.