Pierwsze chłodniki z ogórków i botwinki
Zimne zupy pełne delikatnych warzyw, przyrządzone na maślance oraz jogurcie, nasycą na długo i jednocześnie pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Maślankowy na różowo
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- sok z 1/2 cytryny
- 4 szkl. maślanki
- 1 ogórek sałatkowy
- 3 ogórki małosolne
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- cukier
- sól
- biały pieprz
- koperek do posypania
Sposób przygotowania
Botwinkę oczyść, opłucz. Buraczki pokrój w słupki. Liście wraz z łodygami posiekaj. Botwinkę włóż do garnka, wlej wrzątek, tak aby tylko ją przykrywał. Posól. Gotuj 10 minut. Zakwaś sokiem z cytryny, wystudź. Ogórek sałatkowy umyj, obierz i razem z ogórkami małosolnymi grubo zetrzyj. Maślankę roztrzep widelcem ze śmietaną, połącz z botwinką i wywarem. Dodaj resztę warzyw. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Chłodź 2 godziny, rozlej do kokilek. Posyp koperkiem.

Ziołowy na lekkim jogurcie
Składniki
- 4 ogórki sałatkowe
- po 1/2 pęczka koperku, szczypiorku, mięty i bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 1 czerwona cebulka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- sól
- biały pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Ogórki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w kostkę. Koperek, szczypiorek, miętę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, drobno pokrój. Do miseczki wrzucić 2/3 rozdrobnionych składników, dodaj sok z cytryny. Zalej bulionem i jogurtem. Zmiksuj. Dodaj resztę warzyw oraz ziół. Przypraw solą i pieprzem. Schładzaj 2 godziny. Przed podaniem każdą porcję zupy skrop oliwą. Podawaj np. z pumperniklem.