Pierwsze chłodniki z ogórków i botwinki
Zimne zupy pełne delikatnych warzyw, przyrządzone na maślance oraz jogurcie, nasycą na długo i jednocześnie pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Maślankowy na różowo
Sposób przygotowania
Botwinkę oczyść, opłucz. Buraczki pokrój w słupki. Liście wraz z łodygami posiekaj. Botwinkę włóż do garnka, wlej wrzątek, tak aby tylko ją przykrywał. Posól. Gotuj 10 minut. Zakwaś sokiem z cytryny, wystudź. Ogórek sałatkowy umyj, obierz i razem z ogórkami małosolnymi grubo zetrzyj. Maślankę roztrzep widelcem ze śmietaną, połącz z botwinką i wywarem.
Dodaj resztę warzyw. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Chłodź 2 godziny, rozlej do kokilek. Posyp koperkiem.
Ziołowy na lekkim jogurcie
Sposób przygotowania
Ogórki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w kostkę. Koperek, szczypiorek, miętę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, drobno pokrój. Do miseczki wrzucić 2/3 rozdrobnionych składników, dodaj sok z cytryny. Zalej bulionem i jogurtem. Zmiksuj. Dodaj resztę warzyw oraz ziół. Przypraw solą i pieprzem. Schładzaj 2 godziny. Przed podaniem każdą porcję zupy skrop oliwą. Podawaj np. z pumperniklem.