Reklama

Pierwsze chłodniki z ogórków i botwinki

Zimne zupy pełne delikatnych warzyw, przyrządzone na maślance oraz jogurcie, nasycą na długo i jednocześnie pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Maślankowy na różowo

Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 szkl. maślanki
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 3 ogórki małosolne
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz
  • koperek do posypania

Sposób przygotowania

Botwinkę oczyść, opłucz. Buraczki pokrój w słupki. Liście wraz z łodygami posiekaj. Botwinkę włóż do garnka, wlej wrzątek, tak aby tylko ją przykrywał. Posól. Gotuj 10 minut. Zakwaś sokiem z cytryny, wystudź. Ogórek sałatkowy umyj, obierz i razem z ogórkami małosolnymi grubo zetrzyj. Maślankę roztrzep widelcem ze śmietaną, połącz z botwinką i wywarem. 

Dodaj resztę warzyw. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Chłodź 2 godziny, rozlej do kokilek. Posyp koperkiem. 

Ziołowy na lekkim jogurcie

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 ogórki sałatkowe
  • po 1/2 pęczka koperku, szczypiorku, mięty i bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 czerwona cebulka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Ogórki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w kostkę. Koperek, szczypiorek, miętę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, drobno pokrój. Do miseczki wrzucić 2/3 rozdrobnionych składników, dodaj sok z cytryny. Zalej bulionem i jogurtem. Zmiksuj. Dodaj resztę warzyw oraz ziół. Przypraw solą i pieprzem. Schładzaj 2 godziny. Przed podaniem każdą porcję zupy skrop oliwą. Podawaj np. z pumperniklem.  

Reklama


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy