Pietruszka odtruwa

Dlaczego powinniśmy jeść pietruszkę jak najczęściej? Oto kilka powodów.

Jedzmy pietruszkę nie tylko w rosole
Jedzmy pietruszkę nie tylko w rosole 123RF/PICSEL

Korzeń pietruszki jest bogaty w związki, które mają właściwości moczopędne oraz odtruwające, a także zwiększają wytwarzanie soków trawiennych.  

Nic dziennego, że warzywo to znajduje się niemal w każdej zupce dla niemowląt, po 6.  miesiąc życia.  

Jeśli szukamy źródeł witaminy C sięgnijmy po pietruszkę.

Przy okazji znajdziemy też niezbędne dla naszego organizmu żelazo i potas.

Z kolei natka - oprócz wyżej wymienionych składników - zawiera kwas foliowy niezbędny kobietom w ciąży do prawidłowego rozwoju płodu.  

Posiekaną natkę pietruszki należy dodawać do dań (dla malucha od 6.-7. miesiąca) pod koniec gotowania, była bardziej miękka.

Przepis na pasztet warzywnyInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas