Pikantna baba figowa
Będzie wyglądała rewelacyjnie na wielkanocnym stole

Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 op. suszonych drożdży (na 50 dag mąki)
- 20 dag masła
- 3/4 szkl. mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 20 dag suszonych fig
- 15 dag suszonej żurawiny
- 7 dag pistacji
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Masło stop, dolej mleko, chwilę razem podgrzewaj, mieszając. Mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami,cukrem, cukrem waniliowymi ostrą papryką. Dolej mleko z masłem,wbij jajka i wyrób gładkie ciasto, tak by odchodziło od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Pistacje, figi oraz żurawinę posiekaj. Łyżkę bakalii odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z wyrośniętym ciastem, lekko zagniatając. Ciasto przełóż do wysmarowanej obficie tłuszczem formy na babę i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min.3. Piekarnik rozgrzej do temp.200 st. Wstaw babę i piecz ok. 50 min. Gdyby za mocno się przypiekała, nakryj ją folią aluminiową.Lekko ostudź i wyjmij z formy. 4. Cukier puder przesyp do miseczki,dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj, by powstał gładki, gęsty i lśniący lukier. Oblej nim ostudzoną babę i posyp odłożonymi bakaliami. Odstaw do zastygnięcia.