Pikantna baba figowa
Będzie wyglądała rewelacyjnie na wielkanocnym stole
Sposób przygotowania
1. Masło stop, dolej mleko, chwilę razem podgrzewaj, mieszając. Mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami,cukrem, cukrem waniliowymi ostrą papryką. Dolej mleko z masłem,wbij jajka i wyrób gładkie ciasto, tak by odchodziło od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pistacje, figi oraz żurawinę posiekaj. Łyżkę bakalii odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z wyrośniętym ciastem, lekko zagniatając. Ciasto przełóż do wysmarowanej obficie tłuszczem formy na babę i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min.
3. Piekarnik rozgrzej do temp.200 st. Wstaw babę i piecz ok. 50 min. Gdyby za mocno się przypiekała, nakryj ją folią aluminiową.Lekko ostudź i wyjmij z formy.
4. Cukier puder przesyp do miseczki,dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj, by powstał gładki, gęsty i lśniący lukier. Oblej nim ostudzoną babę i posyp odłożonymi bakaliami. Odstaw do zastygnięcia.