Pikantna burrida
Idealna dla amatorów wyrazistych smaków.
1. Ryby spraw, oczyść, jeśli trzeba, usuń skórę. Osusz, pokrój. Lekko osól, skrop sokiem z cytryny, wstaw na godzinę do lodówki. Usunięte z ryb skóry i inne części włóż do garnka, dodaj ew. skórkę otartą z cytryny, liść laurowy, łyżeczkę soli i gałązkę tymianku, zalej wywarem z warzyw (lub wodą), zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 min. Przecedź.
2. Ząbek czosnku, cebulę, sardelę pokrój, pomidory sparz, obierz, pokrój. Podduś cebulę w garnku na oleju, dodaj czosnek, sardelę i pomidory. Zalej rybnym wywarem, przykryj, gotuj 10 min. Następnie dodaj pokrojone ryby, ostrą papryczkę i białe wino. Gotuj jeszcze 20 min. Dopraw. Podaj z natką.