Reklama

Reklama

Pikantna burrida

Idealna dla amatorów wyrazistych smaków.

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 6-8

Składniki

  • 1 kg ulubionych ryb (mogą być morskie, np. makrela, miruna)
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 filety z sardeli
  • 500 g pomidorów
  • 3 łyżki zieleniny (np. natki)
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z cytryny (może być także otarta z niej skórka)
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • ostra papryka (chili, najlepiej jalapeño), sól, pieprz, kurkuma, tymianek
  • olej

1. Ryby spraw, oczyść, jeśli trzeba, usuń skórę. Osusz, pokrój. Lekko osól, skrop sokiem z cytryny, wstaw na godzinę do lodówki. Usunięte z ryb skóry i inne części włóż do garnka, dodaj ew. skórkę otartą z cytryny, liść laurowy, łyżeczkę soli i gałązkę tymianku, zalej wywarem z warzyw (lub wodą), zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 min. Przecedź.

2. Ząbek czosnku, cebulę, sardelę pokrój, pomidory sparz, obierz, pokrój. Podduś cebulę w garnku na oleju, dodaj czosnek, sardelę i pomidory. Zalej rybnym wywarem, przykryj, gotuj 10 min. Następnie dodaj pokrojone ryby, ostrą papryczkę i białe wino. Gotuj jeszcze 20 min. Dopraw. Podaj z natką.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje