Reklama

Reklama

Pikantna kolacja

Pobudzi i rozgrzeje zmysły. Uczta w stylu meksykańskim to niebanalny pomysł na romantyczną randkę.

Krewetki smażone z chili

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 200 g surowych lub mrożonych krewetek
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 2-3 papryczki pepperoni (lub w mniej ostrej wersji kilka papryczek habanero)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir. Dodaj do niej dymkę, szczypior i czerwoną paprykę (wydrążoną) pokrojone na duże kawałki oraz papryczki peperoni, wydrążone, pozbawione nasion i pokrojone na w paski. Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu.

Surowe krewetki obierz i spraw; mrożone rozmroź. Zalej marynatą i odstaw  do lodówki na pół godziny. Wrzuć krewetki  z marynatą na patelnię i smaż kilka minut, mieszając. Podawaj z bagietką, posypane ziarnami sezamu.

Porada: sekret dobrze usmażonych krewetek? Surowe wrzuć na patelnię i poczekaj aż zaczną się zwijać, ale nie pozwól, by ogonek dotknął reszty krewetki

Reklama

Rybne tacosy z pieprzem cayenne

Czas przyrządzenia: 25 min
Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 2 filety rybne (np. tilapii)
  • 2 łyżki pieprzu cayenne
  • kilka łyżek sosu tatarskiego
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej lub sałaty strzępiastej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 małe tortille
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1-2 łyżki posiekanej natki lub koperku
  • oliwa w spreju

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj ją oliwą. Filety pokrój na kawałki, także spryskaj je oliwą i posyp je obficie pieprzem z obu stron. Odstaw na chwilę.

Kapustę posiekaj, skrop sokiem z cytryny i posól. Jeśli używasz sałaty - porwij liście na mniejsze kawałki. Pomidora i paprykę drobno posiekaj. Rybę przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 12 minut. 

W międzyczasie przygotuj tortille. Rozgrzej patelnię grillową, spryskaj placki oliwą i podgrzewaj je przez 1-2 minuty z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku.

Przekrój tortille na pół. Na każdej połówce rozłóż kapustę pekińską, kawałek ryby, 1 łyżkę sosu tatarskiego, posiekany pomidor i paprykę chilli. Całość posyp natką lub koperkiem i zepnij wykałaczką.

Rozgrzewające chilli con carne

Czas przyrządzenia: 75 min
Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 papryczki habanero
  • 2 papryczki piri-piri
  • 1 zielona papryczka pepperoni
  • 150 ml bulionu wołowego (z kostki)

Sposób przygotowania:

Przygotuj papryczki: habanero i zielone peperoni pozbaw pestek i drobno pokrój. Papryczki piri-piri pokrój na małe kawałki razem z pestkami. Cebulę pokrój w kostkę.

Rozgrzej 2 łyżki oliwy w garnku na średnim ogniu i wrzuć mięso doprawiając je solą. Dodaj papryki oraz cebulę. Smaż całość ok. 10 minut, mieszając. Wymieszaj kumin, pieprz, chilli, słodką paprykę.

Do usmażonego mięsa dodaj pomidory z puszki i mieszankę przypraw. Po chwili dodaj czerwoną fasolę (z płynem z puszki). Wlej bulion, wymieszaj całość i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gdy potrawa zgęstnieje, podawaj np. z tortillą lub nachosami.

Guacamole z chilli

Czas przyrządzenia: 10 min
Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 1 duże awokado
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 limonki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
  • 1/2 papryczki chilli 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ.

Cebulę, chilli (pozbawione nasion) i kolendrę drobno posiekaj.

Awokado utrzyj widelcem na gładką masę, dodaj cebulę, chilli, kolendrę, sok z limonki i oliwę. Dopraw solą, pieprzem, kuminem.

Guacamole dobrze jest schłodzić w lodówce. Podawaj np. z nachosami.

Show

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: pikantna kuchnia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje