Pikantna kolacja
Pobudzi i rozgrzeje zmysły. Uczta w stylu meksykańskim to niebanalny pomysł na romantyczną randkę.

Krewetki smażone z chili
Składniki
- 200 g surowych lub mrożonych krewetek
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 2-3 papryczki pepperoni (lub w mniej ostrej wersji kilka papryczek habanero)
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 cm imbiru
- 1 łyżka nasion sezamu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir. Dodaj do niej dymkę, szczypior i czerwoną paprykę (wydrążoną) pokrojone na duże kawałki oraz papryczki peperoni, wydrążone, pozbawione nasion i pokrojone na w paski. Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu.
Surowe krewetki obierz i spraw; mrożone rozmroź. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na pół godziny. Wrzuć krewetki z marynatą na patelnię i smaż kilka minut, mieszając. Podawaj z bagietką, posypane ziarnami sezamu.
Porada: sekret dobrze usmażonych krewetek? Surowe wrzuć na patelnię i poczekaj aż zaczną się zwijać, ale nie pozwól, by ogonek dotknął reszty krewetki
Rybne tacosy z pieprzem cayenne

Składniki
- 2 filety rybne (np. tilapii)
- 2 łyżki pieprzu cayenne
- kilka łyżek sosu tatarskiego
- 1/2 główki kapusty pekińskiej lub sałaty strzępiastej
- sok z 1/2 cytryny
- 2 małe tortille
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 1-2 łyżki posiekanej natki lub koperku
- oliwa w spreju
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj ją oliwą. Filety pokrój na kawałki, także spryskaj je oliwą i posyp je obficie pieprzem z obu stron. Odstaw na chwilę.
Kapustę posiekaj, skrop sokiem z cytryny i posól. Jeśli używasz sałaty - porwij liście na mniejsze kawałki. Pomidora i paprykę drobno posiekaj. Rybę przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 12 minut.
W międzyczasie przygotuj tortille. Rozgrzej patelnię grillową, spryskaj placki oliwą i podgrzewaj je przez 1-2 minuty z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku.
Przekrój tortille na pół. Na każdej połówce rozłóż kapustę pekińską, kawałek ryby, 1 łyżkę sosu tatarskiego, posiekany pomidor i paprykę chilli. Całość posyp natką lub koperkiem i zepnij wykałaczką.
Rozgrzewające chilli con carne

Składniki
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1/2 papryczki habanero
- 2 papryczki piri-piri
- 1 zielona papryczka pepperoni
- 150 ml bulionu wołowego (z kostki)
Sposób przygotowania:
Przygotuj papryczki: habanero i zielone peperoni pozbaw pestek i drobno pokrój. Papryczki piri-piri pokrój na małe kawałki razem z pestkami. Cebulę pokrój w kostkę.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy w garnku na średnim ogniu i wrzuć mięso doprawiając je solą. Dodaj papryki oraz cebulę. Smaż całość ok. 10 minut, mieszając. Wymieszaj kumin, pieprz, chilli, słodką paprykę.
Do usmażonego mięsa dodaj pomidory z puszki i mieszankę przypraw. Po chwili dodaj czerwoną fasolę (z płynem z puszki). Wlej bulion, wymieszaj całość i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy potrawa zgęstnieje, podawaj np. z tortillą lub nachosami.
Guacamole z chilli

Składniki
- 1 duże awokado
- świeżo wyciśnięty sok z 1/2 limonki
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
- 1/2 papryczki chilli 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ.
Cebulę, chilli (pozbawione nasion) i kolendrę drobno posiekaj.
Awokado utrzyj widelcem na gładką masę, dodaj cebulę, chilli, kolendrę, sok z limonki i oliwę. Dopraw solą, pieprzem, kuminem.
Guacamole dobrze jest schłodzić w lodówce. Podawaj np. z nachosami.