Pikantna rolada z mielonym mięsem
Wydają się pracochłonnym daniem. My przekonujemy, że tak nie jest. Mięsne, warzywne i rybne rolady efektownie urozmaicą menu rodzinnych spotkań.

Składniki
- 2 łyżki oliwy
- cebula, drobno posiekana
- łyżka różnych przypraw orientalnych (kumin,
- imbir, papryka słodka, kurkuma, kardamon)
- łyżeczka płatków chilli
- 500 g mielonej wieprzowiny
- szklanka jarmużu (może być mrożony)
- łyżka posiekanych suszonych żurawin
- 2 łyżki prażonych orzechów piniowych
- jajko, roztrzepane
- 6 płatów ciasta filo
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż półkę piekarnika papierem do pieczenia.2. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni i podsmaż na niej cebulę (2-3 minuty). Dodaj orientalne przyprawy i płatki chilli. Wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając, 4-5 minut. Usuń tłuszcz, który się wytopił,następnie dodaj jarmuż, żurawiny i orzechy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ostudź, po czym dodaj jajko i wymieszaj. 3. Rozłóż płaty ciasta jeden na drugim, spryskując je kolejno oliwą. Wyłóż mięso na ciasto i zwiń roladę. Włóż do piekarnika, posmaruj resztą oliwy i oprósz przyprawami. Piecz 25-30 minut. Podaj z ogórkiem i cząstkami cytryny.