Pikantna zupa marchewkowa
Imbir daje ostry smak, który nie każdy lubi. Można go zastąpić odrobiną curry i słodkiej papryki.
Zupa marchewkowa123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 2 cebule
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 2 l bulionu drobiowego
- skórka (w dużych kawałkach) i sok z 2 pomarańczy
- paski skórki z jednej pomarańczy
- kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
1. Obierz i pokrój marchewki oraz cebule. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Wrzuć warzywa oraz imbir. Przykryj i smaż na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Dodaj bulion, skórkę w kawałkach i sok z pomarańczy. Zredukuj ogień do minimum i gotuj zupę 20-25 minut. Na koniec wyjmij pomarańczową skórkę.
3. Zmiksuj blenderem zupę na gładką masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj w filiżankach, udekorowaną paskami skórki pomarańczowej i listkami kolendry.