Pikantne curry z papryką
Na obiad dla całej rodziny.

Składniki
- 2 kolorowe papryki
- 80 dag filetów z kurczaka
- 2 czerwone papryczki chili
- przyprawy i dodatki
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
- 2 szkl. bulionu, 2/3 szkl. mleka
- 6 gałązek kolendry
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 6 źdźbeł szczypiorku
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Filety opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, potnij w grubą kostkę. Chili rozetnij, oczyść z pestek, posiekaj. Obierz czosnek i cebulę, drobno pokrój. 2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek oraz chili. Oprósz curry, solą i pieprzem. Smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj do nich mięso i papryki. Podlej bulionem. Duś 20 minut. Mleko połącz z mąką. Wlej do curry. Przypraw. Gotuj dalej, aż sos lekko zgęstnieje. Kolendrę i szczypiorek posiekaj. Gotowe curry posyp ziołami.