Pikantne dania z bananów
Banany kojarzą ci się wyłącznie z deserami i ciastami? Okazuje się, że można z nich także zrobić doskonałe pikantne potrawy. Przekonaj się!

Kociołek z bananami
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 3 różnokolorowe papryki
- 2 banany
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki oleju
- 750 g gulaszu wieprzowego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 50 g wędzonego boczku
- natka pietruszki
Przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w piórka. Kukurydzę osaczyć na sicie, banany pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso i smażyć na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Następnie smażyć banany i paprykę, ponownie dodać mięso. Dodać koncentrat pomidorowy. Oprószyć mąką i wlać 1 l wody. Dodać boczek. Gotować 1 godzinę. Dodać kukurydzę. Wyjąc boczek, pokroić w kostkę i ponownie dodać. Doprawić solą i pieprzem podawać posypane natką pietruszki
Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 3060 kJ/731 kcal

Ryżowe curry z zapiekanymi bananami
Składniki:
- 400 g pora
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 60 g prażonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki curry
- 350 g ryżu
- 750-800 ml bulionu
- 2-3 gałązki mięty
- 150g kwaśnej śmietany
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka starta z polowy cytryny
- sól, pieprz
- 3 banany
Przygotowanie:
Pora pokroić w krążki, czosnek przecisnąć przez praskę. 25 g masła roztopić i przesmażyć na nim pora i 40 g orzeszków ziemnych. Dodać czosnek, curry i ryż. Po 2 minutach wlać bulion i gotować ok. 20 minut na słabym ogniu
Śmietanę zmieszać z pokrojonymi listkami mięty, sokiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory obrać, przekrawać wzdłuż i usmażyć na maśle. Ryż nagadać na talerze razem ze smażonymi bananami. Polewać sosem miętowym i posypać pozostałymi orzeszkami.

Kurczak z pomidorowo-bananowym curry
Składniki:
- 8-10 ząbków czosnku
- kawałek imbiru
- pęczek kolendry
- 12 łyżek oleju
- sól
- 2 łyżki garam masali
- 600 g jogurtu naturalnego
- 1,5 kg filetów z kurczaka
- 2 dojrzałe banany
- 2 puszki pomidorów (po 850 ml)
- 2 puszki ciecierzycy (po 425 ml)
- 100 g mielonych migdałów
- 1,5 łyżki tandoori masala
- chili
Przygotowanie:
Na marynatę: Drobno pokrojony czosnek i imbir oraz połowę kolendry wymieszać z 6 łyżkami oleju, 2 łyżeczkami soli, garam masalą i 300 g jogurtu.
Mięso pokroić w kostkę zmieszać z marynatą i odstawić na noc.
Następnego dnia wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st.) i zapiekać 45 minut. Banany rozgnieść widelcem, dodać 6 łyżek oleju, pomidory i 300 g jogurtu, zagotować i gotować 8-10 minut
Dodać osączoną ciecierzycę, migdały i 2 łyżeczki soli. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić tandoori masala i chili. Mięso wyjąc z piekarnika, podawać z marynata i sosem, posypane pozostałą kolendrą.
Czas przygotowania 75 minut
Jedna porcja zawiera 2350 kJ/561 kcal