Reklama

Reklama

Pikantne dania z bananów

Banany kojarzą ci się wyłącznie z deserami i ciastami? Okazuje się, że można z nich także zrobić doskonałe pikantne potrawy. Przekonaj się!


Kociołek z bananami

Składniki:

  •  2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 2 banany
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki oleju
  • 750 g gulaszu wieprzowego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g wędzonego boczku
  • natka pietruszki

Przygotowania:

Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w piórka. Kukurydzę osaczyć na sicie, banany pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso i smażyć na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Następnie smażyć banany i paprykę, ponownie dodać mięso. Dodać koncentrat pomidorowy. Oprószyć mąką i wlać 1 l wody. Dodać boczek. Gotować 1 godzinę. Dodać kukurydzę. Wyjąc boczek, pokroić w kostkę i ponownie dodać. Doprawić solą i pieprzem podawać posypane natką pietruszki

Reklama


Czas przygotowania: 105 minut

Jedna porcja zawiera: 3060 kJ/731 kcal


Ryżowe curry z zapiekanymi bananami

Składniki:

  • 400 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 60 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki curry
  • 350 g ryżu
  • 750-800 ml bulionu
  • 2-3 gałązki mięty
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka starta z polowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 banany

Przygotowanie:

Pora pokroić w krążki, czosnek przecisnąć przez praskę. 25 g masła roztopić i przesmażyć na nim pora i 40 g orzeszków ziemnych. Dodać czosnek, curry i ryż. Po 2 minutach wlać bulion i gotować ok. 20 minut na słabym ogniu

 Śmietanę zmieszać z pokrojonymi listkami mięty, sokiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory obrać, przekrawać wzdłuż i usmażyć na maśle. Ryż nagadać na talerze razem ze smażonymi bananami. Polewać sosem miętowym i posypać pozostałymi orzeszkami.

 

Kurczak z pomidorowo-bananowym curry

  Składniki:

  • 8-10 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru
  • pęczek kolendry
  • 12 łyżek oleju
  • sól
  • 2 łyżki garam masali
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 kg filetów z kurczaka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 puszki pomidorów (po 850 ml)
  • 2 puszki ciecierzycy (po 425 ml)
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1,5 łyżki tandoori masala
  • chili

Przygotowanie:

Na marynatę: Drobno pokrojony czosnek i imbir oraz połowę kolendry wymieszać z 6 łyżkami oleju, 2 łyżeczkami soli, garam masalą i 300 g jogurtu.

Mięso pokroić w kostkę zmieszać z marynatą i odstawić na noc.

Następnego dnia wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st.) i zapiekać 45 minut. Banany rozgnieść widelcem, dodać 6 łyżek oleju, pomidory i 300 g jogurtu, zagotować i gotować 8-10 minut

Dodać osączoną ciecierzycę, migdały i 2 łyżeczki soli. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić tandoori masala i chili. Mięso wyjąc z piekarnika, podawać z marynata i sosem, posypane pozostałą kolendrą.

 
Czas przygotowania 75 minut

Jedna porcja zawiera 2350 kJ/561 kcal



Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje