Reklama

Reklama

Pikantne kąski z anyżem

Przekąska idealna na zimę

Składniki

  • 50 dag solonych filetów matiasów1 duża cebula
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek białego pieprzu
  • 5 ziarenek zielonego pieprzu
  • 5 ziarenek czerwonego pieprzu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 listków laurowych

Składniki - zalewa

  • 100 ml octu 12 proc.
  • 300 ml wody
  • 1/2 szkl. cukru

Sposób przygotowania

Filety śledziowe mocz przez mniej więcej 12 godzin. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wrzuć gwiazdki anyżu oraz wszystkie ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Mieszając, smaż przyprawy około minuty. Zdejmij z patelni. Składniki zalewy zagotuj, przestudź. Wymoczone filety osusz, pokrój na kawałeczki. Ułóż w słoiku, przekładając je cebulą, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego oraz listkami laurowymi i anyżem. Zalej marynatą. Słoik zakręć. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 dni.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje