Pikantne powidła. Idealne towarzystwo dla mięs i serów

Pikantne powidła ze śliwek to jeden z tych domowych przetworów, które możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie smakują jako dodatek do serów i mięs. Możesz też na ich bazie przygotować marynatę do wieprzowiny czy wołowiny — eksplozja smaku gwarantowana.

Powidła śliwkowe na ostro wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów
Powidła śliwkowe na ostro wykorzystasz w kuchni na wiele sposobówmerc67123RF/PICSEL

Pikantne powidła: Lista składników

Aby przygotować pikantne powidła do mięs i serów będziesz potrzebować następujących składników:

3 kg śliwek — najlepiej węgierek,

olej do smażenia

3 łyżki octu balsamicznego

2 łyżeczki pieprzu cayenne

Jodowana sól morska do smaku

2 - 3 łyżki miodu lub cukru najlepiej gryczanego

1 łyżeczka cynamonu

¼ szklanki wody

Przepis na pikantne powidła do mięs i sosów

Powidła ze śliwek na ostro przygotujesz, postępując według poniższych kroków:

1. Śliwki umyj, przekrój i wyjmij pestki

2. Wrzuć do rondla o grubym dnie: śliwki, ocet balsamiczny, pieprzy cayenne, sól i cynamon. Całość podlej ¼ szklanki zimnej wody.

3. Przykryj garnek i smaż całość na średnim płomieniu przez około 20 - 30 minut. Śliwki powinny stać się miękkie i puścić sok. Gdy to nastąpi, odkryj rondel i duś bez przykrycia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by powidło nie przywarło do dna.

4. Gdy sok odparuje, a powidło zacznie gęstnieć, dodaj olej i miód lub cukier do smaku.

5. Ostudź powidło i następnego dnia smaż przez godzinę, nie zapominając o mieszaniu. Ponownie ostudź i kolejnego dnia raz jeszcze smaż przez godzinę.

6. Ostatniego dnia przelej gorące powidła na ostro do słoików i zapasteryzuj.

Powidła na ostro — jak wykorzystać w kuchni?

Pikantne powidła możesz wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzają się zamiast ketchupu do mięs i serów. Świetnie zastępują musztardę do grillowanych udek, żeberek i karkówki. Możesz też przygotować z nich marynatę do mięs — obficie posmaruj wieprzowinę lub wołowinę i odłóż do lodówki na przynajmniej 30 minut. Z tak przygotowanego mięsa możesz przygotować pieczeń, usmażyć je na patelni czy na grillu. Powidła na ostro mogą stać się też pyszną bazą sosu pieczeniowego.

„Ewa gotuje”: Pikle śliwkowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas