Pikantne powidła. Idealne towarzystwo dla mięs i serów
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Pikantne powidła ze śliwek to jeden z tych domowych przetworów, które możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie smakują jako dodatek do serów i mięs. Możesz też na ich bazie przygotować marynatę do wieprzowiny czy wołowiny — eksplozja smaku gwarantowana.
Pikantne powidła: Lista składników
Aby przygotować pikantne powidła do mięs i serów będziesz potrzebować następujących składników:
3 kg śliwek — najlepiej węgierek,
olej do smażenia
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki pieprzu cayenne
Jodowana sól morska do smaku
2 - 3 łyżki miodu lub cukru najlepiej gryczanego
1 łyżeczka cynamonu
¼ szklanki wody
Zobacz również: Śliwki wzmacniają żyły i wymiatają złogi z jelit. Idealne owoce dla nadciśnieniowców
Przepis na pikantne powidła do mięs i sosów
Powidła ze śliwek na ostro przygotujesz, postępując według poniższych kroków:
1. Śliwki umyj, przekrój i wyjmij pestki
2. Wrzuć do rondla o grubym dnie: śliwki, ocet balsamiczny, pieprzy cayenne, sól i cynamon. Całość podlej ¼ szklanki zimnej wody.
3. Przykryj garnek i smaż całość na średnim płomieniu przez około 20 - 30 minut. Śliwki powinny stać się miękkie i puścić sok. Gdy to nastąpi, odkryj rondel i duś bez przykrycia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by powidło nie przywarło do dna.
4. Gdy sok odparuje, a powidło zacznie gęstnieć, dodaj olej i miód lub cukier do smaku.
5. Ostudź powidło i następnego dnia smaż przez godzinę, nie zapominając o mieszaniu. Ponownie ostudź i kolejnego dnia raz jeszcze smaż przez godzinę.
6. Ostatniego dnia przelej gorące powidła na ostro do słoików i zapasteryzuj.
Zobacz również: Przepis na klasyczne powidła
Powidła na ostro — jak wykorzystać w kuchni?
Pikantne powidła możesz wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzają się zamiast ketchupu do mięs i serów. Świetnie zastępują musztardę do grillowanych udek, żeberek i karkówki. Możesz też przygotować z nich marynatę do mięs — obficie posmaruj wieprzowinę lub wołowinę i odłóż do lodówki na przynajmniej 30 minut. Z tak przygotowanego mięsa możesz przygotować pieczeń, usmażyć je na patelni czy na grillu. Powidła na ostro mogą stać się też pyszną bazą sosu pieczeniowego.
Zobacz również: Przepis na schab ze śliwką