Reklama

Reklama

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką to idealne danie na uroczystą okazję. Pyszny i miękki schab nadziewany suszoną śliwką może być naszym kulinarnym znakiem rozpoznawczym. Schab ze śliwką jest bardzo smaczny i niesamowicie aromatyczny.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki musztardy
  • 70 g śliwek suszonych

Schab ze śliwką - przygotowanie

1. Schab naciąć ostrym nożem, tworząc niewielki otwór. Wysmarować kieszonkę musztardą i za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub noża faszerować schab śliwkami.

2. W miseczce wymieszać przyprawy: czosnek w proszku, tymianek, majeranek, pieprz, sól oraz olej, powstałą marynatą natrzeć schab i odstawić do lodówki na 12 godzin.

3. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec mięso przez 10 minut, następnie zmniejszyć  temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 50 minut.

4. Mięso wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na około 10-15 minut przed krojeniem, aby soki się rozeszły. Podawać na ciepło lub na zimno.

Reklama

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Schab po bałkańsku

Warzywa i kurczak w curry

Prosty kurczak

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: schab ze śliwką | dania obiadowe | śliwki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje