Pikantny hot-dog
Podłużna nacięta bułka, gorąca parówka i sos. Hot dog to wyjątkowo proste danie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Składniki
- 1 podłużna bułka
- 1 parówka np. Hot dog z kurczaka marki Konspol
- 1 świeży pomidor
- 1 czerwona papryka
- papryczki jalapeno
- 1 ogórek konserwowy
- 1 czerwona cebula
- sos paprykowo-pomidorowy
- sos
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- pół szklanki śmietany 30%,
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- sól, pieprz,
- pół papryczki chili
Sposób przygotowania
Sos: Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle z olejem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą, słodką papryką, octem i posiekaną papryczką chili. Warzywa dusimy pod przykryciem około 10 minut. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, miksujemy i ponownie gotujemy.
Hot-dog: Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. W tym samym czasie we wrzącej wodzie gotujemy parówkę. Bułkę wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do niej parówkę. Paprykę kroimy w paski, pomidora i ogórka w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do bułki. Następnie dorzucamy połówki papryczek jalapeno i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.