Reklama

Reklama

Pikantny hot-dog

Podłużna nacięta bułka, gorąca parówka i sos. Hot dog to wyjątkowo proste danie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Składniki

  • 1 podłużna bułka
  • 1 parówka np. Hot dog z kurczaka marki Konspol
  • 1 świeży pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • papryczki jalapeno
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 czerwona cebula
  • sos paprykowo-pomidorowy

Składniki - sos

  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • pół szklanki śmietany 30%,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • pół papryczki chili

Sposób przygotowania

Sos: Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle z olejem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą, słodką papryką, octem i posiekaną papryczką chili. Warzywa dusimy pod przykryciem około 10 minut. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, miksujemy i ponownie gotujemy.

Reklama

Hot-dog: Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego  piekarnika na około 10 minut. W tym samym czasie we wrzącej wodzie gotujemy parówkę. Bułkę wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do niej parówkę. Paprykę kroimy w paski, pomidora i ogórka w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do bułki. Następnie dorzucamy połówki papryczek jalapeno i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje