Reklama

Reklama

Pikantny placek

Smaczny i sycący

Czas przyrządzenia: ok. 2 godziny
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 kg włoskiej kapusty
  • 2 cebule
  • po 20 dag pieczonego schabu i boczku
  • 7-8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka bulionu w proszku
  • 15 dag twarogu
  • 6 łyżek mleka
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 8 jajek
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • trochę tłuszczu do formy

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. Pieczone mięso pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebule, usmaż je na szklisto. Dołóż kapustę oraz mięso. Duś pod przykryciem 15 minut. Pod koniec dodaj bulion, sól i pieprz. 

2. Z mąki, mleka, 6 jajek, proszku, twarogu i pozostałego oleju zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek. Formę posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Spód posyp tartą bułką. Kapustę z mięsem osącz. Wymieszaj ze śmietaną oraz 2 jajkami. Przełóż do formy. Posyp startym żół- tym serem. Piecz godzinę w temperaturze 175 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje