Pikantny placek
Smaczny i sycący

Składniki
- 1 kg włoskiej kapusty
- 2 cebule
- po 20 dag pieczonego schabu i boczku
- 7-8 łyżek oleju
- 1 łyżeczka bulionu w proszku
- 15 dag twarogu
- 6 łyżek mleka
- 30 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag śmietany kremówki
- 8 jajek
- 3 łyżki tartej bułki
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- trochę tłuszczu do formy
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. Pieczone mięso pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebule, usmaż je na szklisto. Dołóż kapustę oraz mięso. Duś pod przykryciem 15 minut. Pod koniec dodaj bulion, sól i pieprz. 2. Z mąki, mleka, 6 jajek, proszku, twarogu i pozostałego oleju zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek. Formę posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Spód posyp tartą bułką. Kapustę z mięsem osącz. Wymieszaj ze śmietaną oraz 2 jajkami. Przełóż do formy. Posyp startym żół- tym serem. Piecz godzinę w temperaturze 175 st.