Pikantny pudding z chleba
Deser inny niż wszystkie.
Składniki:
- Pół chleba tostowego
- 200 g orzechów pecan
- 440 g brązowego cukru
- 150 ml mleka
- Puszka mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki tabasco
- 5 jaj
- 50 g masła
- 75 ml Bourbon Whiskey
- Maliny do dekoracji
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pieczywo pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać 220 g cukru. Mleko, mleku skondensowane, 1,5 łyżeczki tabasco i jajka wyrobić za pomocą robota kuchennego i dodać do chleba. Odstawić na 15 minut i ponownie zamieszać. Dodać połowę orzechów. Masę nałożyć do posmarowanej tłuszczem formy, posypać pozostałymi orzechami i zapiekać w 175 st. C przez 40-45 minut.
Masło roztopić w rondelku, dodać 220 g cukru i Whiskey, gotować 4 minuty, polać pudding po wyjęciu z piekarnika. Podawać z malinami.