Reklama

Reklama

Pikantny saganek

Wspaniale rozgrzeje nawet największych zmarźlaków!

Czas przyrządzenia: 80 minut
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • 500 g podudzi z kurczaka
  • 4 duże marchewki
  • 2 papryczki chili
  • kawałek obranego świeżego imbiru, pokrojonego w plastry lub posiekanego w kostkę
  • 2 łyżki sherry
  • sól
  • kilka suszonych grzybów (np. borowików)
  • łyżka oleju
  • szczypiorek, ew. natka pietruszki
  • sól,
  • kolorowy pieprz w ziarnach,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • cały ząbek czosnku

Sposób przygotowania

1. Namocz grzyby pół godz. w gorącej wodzie. Odsącz, pokrój. Zagotuj wodę, włóż kurczaka, zagotuj. Odszumuj, wyjmij mięso, usuń kości. Dodaj pokrojone marchewki, grzyby oraz przyprawy: pieprz w ziarnach, sól do smaku, liść laurowy, ziele angielskie (kilka ziaren) oraz cały obrany ząbek czosnku. Gotuj na bardzo małymogniu bez przykrycia.

Reklama

2. Rozgrzej olej na patelni, podduś pokrojone papryczki i imbir. Podlej sherry. Dodaj do zupy. Dolej 1,2 l wody i włóż ponownie mięso. Zmniejsz, przykryj i gotuj na małym ogniu 30 min, aż kurczak będzie bardzo miękki. Dopraw ponownie do smaku. Gotowy rosół posyp szczypiorkiem lub nacią i podaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje