Pikantny saganek
Wspaniale rozgrzeje nawet największych zmarźlaków!
Sposób przygotowania
1. Namocz grzyby pół godz. w gorącej wodzie. Odsącz, pokrój. Zagotuj wodę, włóż kurczaka, zagotuj. Odszumuj, wyjmij mięso, usuń kości. Dodaj pokrojone marchewki, grzyby oraz przyprawy: pieprz w ziarnach, sól do smaku, liść laurowy, ziele angielskie (kilka ziaren) oraz cały obrany ząbek czosnku. Gotuj na bardzo małymogniu bez przykrycia.
2. Rozgrzej olej na patelni, podduś pokrojone papryczki i imbir. Podlej sherry. Dodaj do zupy. Dolej 1,2 l wody i włóż ponownie mięso. Zmniejsz, przykryj i gotuj na małym ogniu 30 min, aż kurczak będzie bardzo miękki. Dopraw ponownie do smaku. Gotowy rosół posyp szczypiorkiem lub nacią i podaj.