Pikantny saganek
Wspaniale rozgrzeje nawet największych zmarźlaków!

Składniki
- 500 g podudzi z kurczaka
- 4 duże marchewki
- 2 papryczki chili
- kawałek obranego świeżego imbiru, pokrojonego w plastry lub posiekanego w kostkę
- 2 łyżki sherry
- sól
- kilka suszonych grzybów (np. borowików)
- łyżka oleju
- szczypiorek, ew. natka pietruszki
- sól,
- kolorowy pieprz w ziarnach,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- cały ząbek czosnku
4-6 porcji
Sposób przygotowania
1. Namocz grzyby pół godz. w gorącej wodzie. Odsącz, pokrój. Zagotuj wodę, włóż kurczaka, zagotuj. Odszumuj, wyjmij mięso, usuń kości. Dodaj pokrojone marchewki, grzyby oraz przyprawy: pieprz w ziarnach, sól do smaku, liść laurowy, ziele angielskie (kilka ziaren) oraz cały obrany ząbek czosnku. Gotuj na bardzo małymogniu bez przykrycia.
2. Rozgrzej olej na patelni, podduś pokrojone papryczki i imbir. Podlej sherry. Dodaj do zupy. Dolej 1,2 l wody i włóż ponownie mięso. Zmniejsz, przykryj i gotuj na małym ogniu 30 min, aż kurczak będzie bardzo miękki. Dopraw ponownie do smaku. Gotowy rosół posyp szczypiorkiem lub nacią i podaj.