Piknikowe burgery
Są pożywne, smakowite i bez uszczerbku przetrwają transport w koszyku. Będą idealne na rodzinny wypad!
Drobiowe z chili
Oczyść z pestek i posiekaj papryczkę chili. Wymieszaj ją z 60 dag mielonego mięsa drobiowego. Masę przypraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem, solą i pieprzem. Dodaj posiekaną kolendrę. Uformuj owalne hamburgery i usmaż je na rumiano rozgrzanym oleju.
Jaglane z natką
Ugotuj 2 szkl. kaszy jaglanej, odcedź ją i lekko przestudź. W tym czasie obierz i pokrój w kosteczkę ząbek czosnku oraz cebulę, zeszklij je na oleju. Dołóż do jeszcze ciepłej kaszy. Dodaj 1 jajko, sporo grubo posiekanej natki oraz sól i pieprz do smaku. Masę wyrób, uformuj z niej owalne burgery. Usmaż na rozgrzanym oleju.
Orzeźwiająca lemoniada
Będzie świetnym dodatkiem do piknikowych smakołyków. Przygotujesz ją, dodając do wody mineralnej sok cytrynowy, trochę miodu oraz listki mięty albo bazylii. Do kosza schowaj ją w plastikowych butelkach.