Piknikowe burgery

Są pożywne, smakowite i bez uszczerbku przetrwają transport w koszyku. Będą idealne na rodzinny wypad!

Domowe burgery możesz wziąć z sobą na piknik
Domowe burgery możesz wziąć z sobą na piknik123RF/PICSEL

Drobiowe z chili

Oczyść z pestek i posiekaj papryczkę chili. Wymieszaj ją z 60 dag mielonego mięsa drobiowego. Masę przypraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem, solą i pieprzem. Dodaj posiekaną kolendrę. Uformuj owalne hamburgery i usmaż je na rumiano rozgrzanym oleju.

Jaglane z natką

Ugotuj 2 szkl. kaszy jaglanej, odcedź ją i lekko przestudź. W tym czasie obierz i pokrój w kosteczkę ząbek czosnku oraz cebulę, zeszklij je na oleju. Dołóż do jeszcze ciepłej kaszy. Dodaj 1 jajko, sporo grubo posiekanej natki oraz sól i pieprz do smaku. Masę wyrób, uformuj z niej owalne burgery. Usmaż na rozgrzanym oleju.

Orzeźwiająca lemoniada

Będzie świetnym dodatkiem do piknikowych smakołyków. Przygotujesz ją, dodając do wody mineralnej sok cytrynowy, trochę miodu oraz listki mięty albo bazylii. Do kosza schowaj ją w plastikowych butelkach.

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas