Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską
Pożywne, a przede wszystkim smaczne i ciekawsze od zwykłych kanapek, na pewno skradną niejedne serca i żołądki.

Składniki
- 1½ szklanki mąki pszennej
- ½ kostki masła
- żółtko
- łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- farsz
- 3 kiełbaski np. Kiełbaski Ślązaczki marki Berger
- ser mozzarella
- 6 pomidorków koktajlowych
- ½ szklanki śmietany 30%
- białko z jednego jajka
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia do dekoracji
Mąkę przesiać, a następnie zagnieść z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć folią i włożyć na 15 min do zamrażalnika. Kiełbaski i mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Śmietanę wymieszać z białkiem, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć foremki i wypełnić je kiełbasą, pomidorkami i mozzarellą. Całość zalać śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieścić w piekarniku na 15 min. Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno, z delikatnym sosem czosnkowym oraz świeżą bazylią.