Pilaw

Uzbeckie danie, dla miłośników oryginalnej kuchni

Pilaw
Pilaw123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka (np.piersi)
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • czarny pieprz
  • kurkuma
  • 2 liście laurowe
  • kora cynamonu
  • 2 szkl. ryżu, najlepiej długoziarnistego
  • Litr bulionu z kurczaka
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szkl. moreli
  • kilka listków kolendry

Przygotowanie:

Połowę oleju rozgrzej w dużym garnku, podsmaż pokrojone mięso. Na reszcie oleju podsmaż cebulę i czosnek. Po ok. 2 min połącz, dopraw, dodaj liście laurowe i cynamon, smaż kolejne 2 min. Dodaj ryż, zalej bulionem i wymieszaj. Dodaj grubo starte marchewki. Zagotuj i duś ok. 20 min. Dodaj rodzynki, pokrojone morele i kolendrę. Wyjmij liście i cynamon. Duś jeszcze 10 min.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas