Pilaw
Uzbeckie danie, dla miłośników oryginalnej kuchni
Pilaw123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 kg mięsa z kurczaka (np.piersi)
- 1/2 szkl. oleju
- 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 marchewki
- czarny pieprz
- kurkuma
- 2 liście laurowe
- kora cynamonu
- 2 szkl. ryżu, najlepiej długoziarnistego
- Litr bulionu z kurczaka
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1/2 szkl. moreli
- kilka listków kolendry
Przygotowanie:
Połowę oleju rozgrzej w dużym garnku, podsmaż pokrojone mięso. Na reszcie oleju podsmaż cebulę i czosnek. Po ok. 2 min połącz, dopraw, dodaj liście laurowe i cynamon, smaż kolejne 2 min. Dodaj ryż, zalej bulionem i wymieszaj. Dodaj grubo starte marchewki. Zagotuj i duś ok. 20 min. Dodaj rodzynki, pokrojone morele i kolendrę. Wyjmij liście i cynamon. Duś jeszcze 10 min.