Pilaw z kurczakiem

Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha.

Pilaw z kurczakiem
Pilaw z kurczakiem Picsel123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 60 dag filetów z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • ok. 800 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 10 dag mrożonego zielonego groszku
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • kilka listków szpinaku do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp solą oraz pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż przyprawione mięso. Smaż ok. 12 minut. Od czasu do czasu obracaj, by zrumieniło się równomiernie.

2. Ryż opłucz na sitku, osącz. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj ryż. Smaż razem jeszcze chwilę, po czym zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut.

3. Groszek, bez wcześniejszego rozmrażania, wrzuć do ryżu 5 minut przed końcem gotowania. Dołóż też filety z kurczaka pokrojone na kawałki. Pilaw przypraw do smaku solą, pieprzem i kuminem. Posyp płatkami migdałowymi i udekoruj, np. listkami szpinaku.

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas