Na przyjęcia dla dzieci.
- 375 g chudego twarogu,
- jako,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 7 łyżek mleka,
- 7 łyżek oleju,
- szczypta soli,
- 100 g cukru,
- 500 g mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- żółtko,
- łyżka śmietany,
- 28 cukrowych kuleczek do dekoracji,
- słodycze do dekoracji (ogonki, wąsiki),
- łyżeczka cukru pudru Twarożek, jajko, cukier waniliowy, mleko, olej, sól i cukier włożyć do miski i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ręce oprószyć mąką i formować z ciasta 14 małych owalnych bułeczek (ok. 10 cm długości i 6 szerokości).
Nożyczkami wycinać z ciasta rożki i formować uszy (można też "wyciągnąć" uszy z ciasta). Myszki układać na 2 wyłożonych papierem do pieczenia blachach i kolejno piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 18-20 minut. Żółtko i śmietanę roztrzepać widelcem i posmarować tym myszki 8 minut przed końcem pieczenia. Myszki wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy i odstawić do ostygnięcia. Wykałaczką nakłuć myszki i w powstałe dziurki wetknąć słodycze (ogonki, wąsiki). Z kuleczek do dekoracji zrobić oczy. Całe myszki lekko oprószyć cukrem pudrem.