Składniki na 14 sztuk: - 375 g chudego twarogu, - jako, - opakowanie cukru waniliowego, - 7 łyżek mleka, - 7 łyżek oleju, - szczypta soli, - 100 g cukru, - 500 g mąki, - opakowanie proszku do pieczenia, - żółtko, - łyżka śmietany, - 28 cukrowych kuleczek do dekoracji, - słodycze do dekoracji (ogonki, wąsiki), - łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Twarożek, jajko, cukier waniliowy, mleko, olej, sól i cukier włożyć do miski i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ręce oprószyć mąką i formować z ciasta 14 małych owalnych bułeczek (ok. 10 cm długości i 6 szerokości). Nożyczkami wycinać z ciasta rożki i formować uszy (można też "wyciągnąć" uszy z ciasta). Myszki układać na 2 wyłożonych papierem do pieczenia blachach i kolejno piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 18-20 minut. Żółtko i śmietanę roztrzepać widelcem i posmarować tym myszki 8 minut przed końcem pieczenia. Myszki wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy i odstawić do ostygnięcia. Wykałaczką nakłuć myszki i w powstałe dziurki wetknąć słodycze (ogonki, wąsiki). Z kuleczek do dekoracji zrobić oczy. Całe myszki lekko oprószyć cukrem pudrem.