Piperade
Interesujące danie dla całej rodziny
Składniki
Porcja dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych
- 200 g mrożonego groszku cukrowego
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 6 jajek
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Czas przygotowania: 30 minut Razem około 980 kcal, 48 g białka, 77 g tłuszczu, 25 g węglowodanów
1. Rozmrażamy groszek cukrowy. Cebulę obieramy, kroimy na pół,a następnie w plasterki. Pomidory myjemy, kroimy na pół, wycinamy miejsca po ogonkach i kroimy w plasterki.
2. Jajka rozbijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy. Ostrożnie mieszamy z groszkiem cukrowym i pomidorami.
3. Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Masę z jajek i warzyw rozkładamy równomiernie na patelni, przykrywamy i zostawiamy na około 10-15 minut na małym ogniu, aby się ścięła. Jeśli po upływie tego czasu jajko jeszcze nie do końca jest ścięte, zdejmujemy patelnię z ognia i zostawiamy potrawę na jakiś czas na patelni. Podajemy z chlebem pełnoziarnistym.
Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny