Reklama

Reklama

Piskie cynaderki z grzybami

Ich przygotowanie wymaga wprawdzie nieco czasu i zachodu, ale efekt wynagrodzi nasze starania!

Czas przyrządzenia: 1 godzina 40 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 80 dag nerek wieprzowych (cynaderek),
  • 40 dag świeżych leśnych grzybów (podgrzybków,
  • borowików, kurek), 150 ml białego wina,
  • 15 dag masła, 300 ml bulionu warzywnego,
  • 1 duża cebula, 150 ml śmietany kremówki,
  • posiekana natka, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Cynaderki oczyść, umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj przez 3 minuty. Wylej wodę, nerki ponownie zalej wrzątkiem i gotuj 30 minut. Następnie wyjmij cynaderki, rozetnij je na pół, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Grzyby oczyść, ew. potnij na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w plasterki.
2. Po wymoczeniu cynaderki wyjmij, osusz, pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej masło. Podsmaż na nim cynaderki z grzybami i cebulą. Podlej winem i bulionem. Duś na małym płomieniu ok. 30 minut. Pod koniec wlej śmietanę. Wrzuć natkę. Przypraw solą i pieprzem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje