Piskie cynaderki z grzybami
Ich przygotowanie wymaga wprawdzie nieco czasu i zachodu, ale efekt wynagrodzi nasze starania!

Składniki
- 80 dag nerek wieprzowych (cynaderek),
- 40 dag świeżych leśnych grzybów (podgrzybków,
- borowików, kurek), 150 ml białego wina,
- 15 dag masła, 300 ml bulionu warzywnego,
- 1 duża cebula, 150 ml śmietany kremówki,
- posiekana natka, sól, pieprz
4
Sposób przygotowania
1. Cynaderki oczyść, umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj przez 3 minuty. Wylej wodę, nerki ponownie zalej wrzątkiem i gotuj 30 minut. Następnie wyjmij cynaderki, rozetnij je na pół, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Grzyby oczyść, ew. potnij na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w plasterki.2. Po wymoczeniu cynaderki wyjmij, osusz, pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej masło. Podsmaż na nim cynaderki z grzybami i cebulą. Podlej winem i bulionem. Duś na małym płomieniu ok. 30 minut. Pod koniec wlej śmietanę. Wrzuć natkę. Przypraw solą i pieprzem.