Reklama

Reklama

Pita ziołowo-paprykowa

Oto propozycja na wspaniałą i łatwą w przygotowaniu potrawę fit Konrada Gacy, która doskonale sprawdzi się na majówkowej wycieczce lub pikniku. Poczęstuj rodzinę i znajomych. Razem cieszcie się zdrowym i pysznym posiłkiem w stylu fit!

Składniki

  • mąka orkiszowa chlebowa, 250 g
  • suszone drożdże, 1 łyżeczka
  • letnia woda, 150 ml
  • czosnek, ząbek
  • słodka papryka, 2 łyżeczki
  • świeże zioła (rozmaryn, tymianek, oregano, kolendra) 1 garść
  • oliwa z oliwek do wysmarowania misy

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z drożdżami. Bardzo powoli wlewamy 100 ml letniej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć i cała woda zostanie wlana,dodajemy do ciasta przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekane drobno zioła.Wlewając powoli 50 ml wody, cały czas wyrabiamy ciasto. Kiedy połączy się w elastyczną kulę, wkładamy je do misy wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Następnie wykładamy ciasto do misy, dzielimy najmniejsze kuleczki i wałkujemy do uzyskania "placków". Tak rozwałkowane ciasto układamy na blasze i pieczemy przez 20 minut w temperaturze ok. 180 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje