Reklama

Reklama

Piwne zawijasy z kolendrą i dymką

Wyglądają niezwykle efektownie. Można je podawać na ciepło lub na zimno jako przystawkę.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - ciasto:

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej smakowy

Składniki - nadzienie:

  • 40 dag mięsa mielonego, np. z łopatki wołowej
  • 1 czerwona papryka
  • 4 gałązki dymki
  • 1/2 szkl. listków kolendry
  • 1/4 limonki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta mielonego kminku
  • olej
  • sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: jajka zmiksuj na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj z piwem. Usmaż małe naleśniczki  na patelni smarowanej cieniutko  olejem (np. ziołowym).  

2. Mięso usmaż na oleju. Skrop sokiem z limonki i wymieszaj z kolendrą, kminkiem, szczyptą soli i pieprzu. Zsuń je na  bok patelni. Zmniejsz gaz i trzymaj pod pokrywką. Paprykę umyj i pokrój w malutką kosteczkę. Białą część dymki posiekaj, podobnie zieloną część. Paprykę i dymkę zeszklij na tej samej patelni. Piwne zawijasy z kolendrą i dymką

3. Warzywa wymieszaj z mięsem. Dodaj porwane listki kolendry  i pokrojony szczypiorek. Podlej 2-3 łyżkami wody (lub bulionu), zagrzej i zdejmij z ognia.

Reklama

4. Naleśniczki smaruj porcją mięsa, każdy składaj na pół, a następnie na ćwierć. Powstałe zawijaski ułóż obok siebie w niskim rondelku i podgrzej pod przykryciem. Możesz też podać je na zimno, jako przystawkę. Wtedy każdy zawijasek owiń cienkim szczypiorkiem i zwiąż. Serwuj je oprószone posiekanymi, podprażonymi orzeszkami ziemnymi.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje