Piwne zawijasy z kolendrą i dymką
Wyglądają niezwykle efektownie. Można je podawać na ciepło lub na zimno jako przystawkę.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: jajka zmiksuj na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj z piwem. Usmaż małe naleśniczki na patelni smarowanej cieniutko olejem (np. ziołowym).
2. Mięso usmaż na oleju. Skrop sokiem z limonki i wymieszaj z kolendrą, kminkiem, szczyptą soli i pieprzu. Zsuń je na bok patelni. Zmniejsz gaz i trzymaj pod pokrywką. Paprykę umyj i pokrój w malutką kosteczkę. Białą część dymki posiekaj, podobnie zieloną część. Paprykę i dymkę zeszklij na tej samej patelni. Piwne zawijasy z kolendrą i dymką
3. Warzywa wymieszaj z mięsem. Dodaj porwane listki kolendry i pokrojony szczypiorek. Podlej 2-3 łyżkami wody (lub bulionu), zagrzej i zdejmij z ognia.
4. Naleśniczki smaruj porcją mięsa, każdy składaj na pół, a następnie na ćwierć. Powstałe zawijaski ułóż obok siebie w niskim rondelku i podgrzej pod przykryciem. Możesz też podać je na zimno, jako przystawkę. Wtedy każdy zawijasek owiń cienkim szczypiorkiem i zwiąż. Serwuj je oprószone posiekanymi, podprażonymi orzeszkami ziemnymi.