Pizza bezglutenowa z szynką, papryką i awokado
Pizza bez pszenicy - smakuje równie dobrze!

Składniki
na ciasto
- 15 dag mąki kukurydzianej
- 10 dag mąki gryczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 100 ml wody
- 30 dag dyni
- sól, pieprz
4 osoby
Składniki
na farsz
- kulka sera mozzarella
- szczypta suszonej czerwonej papryki
- pieprz grubo mielony
- 15 dag szynki (może być też salami)
- awokado
- szczypior, jogurt
Sposób przygotowania
1. Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, aż się połączą, a ciasto będzie delikatnie klejące. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Dynię obierz, pokrój w kostkę, uduś z masłem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, ułóż na formie posmarowanej tłuszczem, posmaruj masą z dyni. Piecz 10 minut w temp. 180°C.2. Mozarellę zetrzyj na tarce. Awokado i paprykę pokrój, szczypior posiekaj. Na podpieczonym spodzie układaj ser, szynkę, awokado. Wstaw do pieca na 10 minut. Podaj pizzę posypaną szczypiorkiem i polaną jogurtem.