Pizza błyskawiczna
Nie musisz iść do pizzeri.
- 3 jajka,
- 9 łyżek wody,
- 11 łyżek mąki,
- 1 i 1/2 czerwonej papryki,
- 30 dag pieczarek,
- 30 dag żółtego sera,
- 20 dag szynki,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- pieprz, oregano,
- natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić na piórka, zeszklić na oleju. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Dodać do cebuli, usmażyć razem. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Szynkę pokroić w drobny makaronik. Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Z jajek, wody i mąki zrobić ciasto jak na naleśniki. Do gotowego ciasta wsypać paprykę, natkę i przyprawy do smaku. Wszystko razem wymieszać. Smażyć na patelni, na gorącym oleju, jak placki ziemniaczane. Po usmażeniu z jednej strony przewrócić na patelni. Na usmażoną stronę placka nałożyć farsz z pieczarek, kawałki szynki, posypać serem i oregano. Patelnię przykryć pokrywką, aby ser szybko się stopił. Gdy pizze są już gotowe, wyłożyć je na ciepły talerz i polać ostrym sosem pomidorowym.
Czas przygotowania 35 minut