Pizza brokułowa z pomidorami

Takiej jeszcze nie próbowałaś!

Składniki

  • 2 duże brokuły
  • 2 jajka
  • 14 łyżek otrąb (np. orkiszowych albo pszennych)
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 2–3 gałązki świeżej bazylii
  • suszone oregano
  • granulowany czosnek
  • sól
  • grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Brokuły ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Odcedź je i rozgnieć widelcem albo krótko zmiksuj. Odłóż do wystudzenia, potem dodaj otręby oraz jajka. Zetrzyj 1 kulkę mozzarelli. Ser domieszaj do masy brokułowej. Przypraw do smaku solą, pieprzem, oregano oraz czosnkiem. Masę brokułową odstaw na 5-10 minut. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód formy wylep masą. Piecz 25 minut w 230 st. C. W tym czasie pomidory umyj i razem z pozostałą kulką mozzarelli pokrój je w plasterki. Bazylię opłucz, osusz, listki oderwij. Pomidory ułóż na podpieczonym spodzie. Posyp solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą. Przykryj serem. Piecz ok. 10 minut w temp. 220 st. C. Placek posyp bazylią. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje