Pizza gryczano-jaglana

Potrawa, dla tych którzy unikają pszenicy i nabiału

Pizza gryczano-jaglana
Pizza gryczano-jaglanamateriały prasowe

Sposób przygotowania:

W dużej ceramicznej lub szklanej misce wymieszaj mąki z drożdżami, szczyptą soli i 1 łyżeczką oregano. Dodaj olej oraz jajka, a następnie wlewaj ciepłą wodę i mieszaj ciasto ręką lub mikserem. Energicznie wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Będzie nieco lepiące. Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ponownie wyrób ciasto dłonią i od razu przełóż do formy. Jeśli wolisz grube pizze, zrób jedną dużą lub trzy małe na grubym cieście. Jeśli wolisz cieńsze, z podanych proporcji przygotujesz dwie duże cienkie pizze lub sześć małych. Wierzch pizzy posmaruj dość obficie gęstym przecierem lub sosem pomidorowym doprawionym pieprzem i solą*. Na sosie ułóż ulubione dodatki. Całość posyp oregano, odrobiną soli lub innymi przyprawami, wedle uznania.

Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200°C (na środkowym poziomie) i piecz przez 20 minut. Jeśli chcesz posypać pizzę startym serem, zrób to dopiero 5 minut przed końcem pieczenia. Podawaj od razu.

* Prosty sos łatwo przyrządzić w domu. Wystarczy 1-1 i 1/2 kg obranych ze skórki i pokrojonych na kawałki pomidorów gotować tak długo, aż się rozpadną i większość wody odparuje. Gdy sos będzie już gęsty, przetrzyj go przez sito, by pozbyć się pestek (chyba że ci nie przeszkadzają). Dopraw do smaku. Jeśli nie masz czasu przyrządzać sosu, kup gotowy, najlepiej ekologiczny i w szklanej butelce, mający w składzie tylko pomidory, ewentualnie sól lub bazylię jako dodatki smakowe.

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria

Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.

Okładka książki
Okładka książkimateriały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas