Tak zmniejszysz kaloryczność makaronu i ryżu o połowę. Banalny trik
Dieta odchudzająca czy cukrzyca typu 2. zmuszają nas często do ograniczenia lub rezygnacji ze spożywania makaronu i ryżu. Oba produkty charakteryzują się nie tylko wysokim indeksem glikemicznym, ale też sporą kalorycznością. W prosty sposób można to jednak zmienić i wciąż cieszyć się ulubionymi posiłkami. Banalny trik sprawi też, że makaron i ryż będą idealną pożywką dla dobrych bakterii w jelitach.

Spis treści:
Jak makaron i ryż wpływają na nasz organizm?
Makaron i ryż są bogatym źródłem węglowodanów prostych, które szybko wchłaniają się do organizmu i od razu powodują wzrost poziomu glukozy we krwi. Nie jest to najlepszy mechanizm dla naszego ciała - obciąża trzustkę i gwałtownie zwiększa wydzielanie insuliny.
Podejrzewa się, że ciągłe wydzielanie insuliny odpowiada za trudności z odchudzaniem - utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej, a wręcz sprzyja jej odkładaniu. Skoki glukozy we krwi przyczyniają się więc do nadwagi, otyłości, cukrzycy i chorób serca. Negatywnie wpływają też na samopoczucie - chwilowy wzrost energii prowadzi do jej szybkiego spadku i senności. A wtedy chętniej sięgamy po coś słodkiego. Jak uchronić się przed tym efektem, spożywając makaron czy ryż?
Zobacz również:
Makaron i ryż z lodówki są dużo zdrowsze
Okazuje się, że istnieje bardzo prosty sposób na obniżenie kaloryczności ryżu i makaronu. Po ugotowaniu wystarczy je przechowywać w lodówce przez 24 godziny. W ten sposób znajdująca się w nich skrobia staje się bardziej oporna dla naszych enzymów trawiennych. Zaczyna wtedy przypominać pod tym względem błonnik - skrobia oporna nie może zostać rozłożona, a więc staje się mniej przyswajalna. Dzięki temu dostarczy nam mniej kalorii i nie spowoduje tak dużego skoku glukozy we krwi. Warto wiedzieć, że nie trzeba jeść schłodzonego ryżu ani makaronu - badania z 2020 r. wykazały, że te produkty nawet po podgrzaniu zawierają o połowę mniej kalorii niż spożywane na świeżo po ugotowaniu. Chłodzenie produktów skrobiowych jest więc idealne dla osób odchudzających się czy zmagających z zaburzeniami metabolizmu.

Jak schłodzony ryż i makaron działają na jelita?
Skrobia oporna ma świetny wpływ także na nasze jelita - jest pożywką dla pożytecznych bakterii. Z kolei zdrowy mikrobiom jelit to nie tylko profilaktyka dolegliwości trawiennych, ale też lepsza odporność i samopoczucie. Spożywanie schłodzonego ryżu czy makaronu (także w postaci sałatek) poprawia perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i biegunkami, a nawet zmniejsza ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego. Obniża też poziom złego cholesterolu w organizmie. Warto wiedzieć, że skrobia oporna występuje również w czerstwym pieczywie, płatkach owsianych, białej i czerwonej fasoli czy soczewicy.
Czytaj także:
Źródło: zdrowie.pap.pl/dieta/warto-jesc-schlodzony-ryz-i-makaron