Idealny na święta albo imieniny. Na jednym kawałku się nie skończy

Trudno się nie zgodzić z opiniami, że sernik to nasze dobro narodowe. Króluje na naszych stołach w trakcie świat, ale także doskonale uzupełnia menu podczas imienin czy urodzin. Jeśli wydaje nam się, że sztukę pieczenia ciasta opanowaliśmy do perfekcji, ale nie mieliśmy okazji piec sernika z brzoskwiniami, to czas nadrobić kulinarne zaległości. Ewa Wachowicz pokazuje, jak szybko uzupełnić braki.

Puszysty sernik z brzoskwiniami, to coś, obok czrgo trudno przejść obojętnie
Puszysty sernik z brzoskwiniami, to coś, obok czrgo trudno przejść obojętnie123RF/PICSEL

Sernik z brzoskwiniami od Ewy Wachowicz

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami? Sprawa jest banalna, a utwierdzi nas w przekonaniu Ewa Wachowicz, gospodyni programu "Ewa gotuje". Puszysta masa serowa na kruchym cieście dopełniona kruszonką z kokosowym twistem, to coś, obok czego trudno przejść obojętnie. Sprawdźmy, jak przygotować to ciasto, a na święta czy imprezę domową będzie pasować jak ulał.

„Ewa gotuje”: Sernik z brzoskwiniamiPolsat

Składniki na sernik z brzoskiwniami

Sernik z kokosowym twistem świetnie pasuje do brzoskwiń
Sernik z kokosowym twistem świetnie pasuje do brzoskwiń123RF/PICSEL
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru 
  • 200 g masła 
  • 2 żółtka 
  • kilka brzoskwiń z puszki

Kokosowa kruszonka

  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 100 g cukru pudru 
  • 130 g masła 

Masa serowa

  • 1,2 kg sera białego 
  • 9 jajek 
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła 
  • sok i skórka z 1 cytryny 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik z brzoskiwniami z programu "Ewa gotuje"

Zamiast kruszonki, sernik może być zwieńczony polewą kakaową lub czekoladową
Zamiast kruszonki, sernik może być zwieńczony polewą kakaową lub czekoladową123RF/PICSEL
  1. Wiórki przesypać na stolnicę. 
  2. Dodać cukier puder i posiekać z zimnym masłem.
  3. Szybko zagnieść, przełożyć do zamykanego pojemnika i schować do zamrażalnika.
  4. Mąkę przesiać na stolnicę. 
  5. Dodać cukier i zimne masło. 
  6. Posolić i wysiekać. 
  7. Zrobić dołeczek i wybić żółtka. 
  8. Wymieszać nożem i zagnieść ciasto.
  9. Rozwałkować i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. 
  10. Wstawić na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. 
  11. Wystudzić. 
  12. Białka oddzielić od żółtek. 
  13. Żółtka zmiksować z serem, miękkim masłem, cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. 
  14. Uperfumować skórką cytrynową. 
  15. Białka ubić ze szczyptą soli, ale nie na sztywno. 
  16. Połączyć z masą serową. 
  17. Na podpieczonym spodzie ułożyć połówki brzoskwiń.
  18. Na owoce dać masę.
  19. Na masę zetrzeć schłodzoną kruszonkę. 
  20. Piec przez 1,5 godziny w temp. 160 st. C (gdy kruszonka zacznie się zbyt rumienić, przykryć folią aluminiową). 
  21. Piekarnik wyłączyć, drzwi uchylić i w ten sposób studzić sernik przez godzinę. 
  22. Przed krojeniem dobrze schłodzić.