Idealny na święta albo imieniny. Na jednym kawałku się nie skończy
Trudno się nie zgodzić z opiniami, że sernik to nasze dobro narodowe. Króluje na naszych stołach w trakcie świat, ale także doskonale uzupełnia menu podczas imienin czy urodzin. Jeśli wydaje nam się, że sztukę pieczenia ciasta opanowaliśmy do perfekcji, ale nie mieliśmy okazji piec sernika z brzoskwiniami, to czas nadrobić kulinarne zaległości. Ewa Wachowicz pokazuje, jak szybko uzupełnić braki.

Sernik z brzoskwiniami od Ewy Wachowicz
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami? Sprawa jest banalna, a utwierdzi nas w przekonaniu Ewa Wachowicz, gospodyni programu "Ewa gotuje". Puszysta masa serowa na kruchym cieście dopełniona kruszonką z kokosowym twistem, to coś, obok czego trudno przejść obojętnie. Sprawdźmy, jak przygotować to ciasto, a na święta czy imprezę domową będzie pasować jak ulał.
Składniki na sernik z brzoskiwniami

- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- kilka brzoskwiń z puszki
Kokosowa kruszonka
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru pudru
- 130 g masła
Masa serowa
- 1,2 kg sera białego
- 9 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- 250 g masła
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zobacz również:
Sernik z brzoskiwniami z programu "Ewa gotuje"

- Wiórki przesypać na stolnicę.
- Dodać cukier puder i posiekać z zimnym masłem.
- Szybko zagnieść, przełożyć do zamykanego pojemnika i schować do zamrażalnika.
- Mąkę przesiać na stolnicę.
- Dodać cukier i zimne masło.
- Posolić i wysiekać.
- Zrobić dołeczek i wybić żółtka.
- Wymieszać nożem i zagnieść ciasto.
- Rozwałkować i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.
- Wstawić na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
- Wystudzić.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka zmiksować z serem, miękkim masłem, cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.
- Uperfumować skórką cytrynową.
- Białka ubić ze szczyptą soli, ale nie na sztywno.
- Połączyć z masą serową.
- Na podpieczonym spodzie ułożyć połówki brzoskwiń.
- Na owoce dać masę.
- Na masę zetrzeć schłodzoną kruszonkę.
- Piec przez 1,5 godziny w temp. 160 st. C (gdy kruszonka zacznie się zbyt rumienić, przykryć folią aluminiową).
- Piekarnik wyłączyć, drzwi uchylić i w ten sposób studzić sernik przez godzinę.
- Przed krojeniem dobrze schłodzić.