Pij zamiast herbaty. Szybciej pozbędziesz się boczków i oponki

Bywa nazywana greckim sianem, fenegryką lub grecką koniczyną. Dużo bardziej swojsko brzmiąca kozieradka to roślina o wielu korzystnych właściwościach. Wśród nich znajduje się pozytywny wpływ na proces odchudzania. Szukasz naturalnego sprzymierzeńca w walce z nadprogramowymi kilogramami? Codzienną filiżankę herbaty zamień na naturalny i prosty w przygotowaniu napar.

Niepozorne nasiona kozieradki pomogą w spalaniu tłuszczu
Niepozorne nasiona kozieradki pomogą w spalaniu tłuszczu123RF/PICSEL

Dawne remedium na żołądek. Poznaj właściwości kozieradki

Kozieradka jest rośliną, która od wieków była znana i wykorzystywana w medycynie ludowej. Współcześnie również nie odchodzi w zapomnienie, a z jej leczniczego potencjału można korzystać przy licznych dolegliwościach. Dostrzega się jej potencjał jako naturalnego środka wspomagającego odchudzanie. Choć nie załatwi za nas wszystkiego i konieczne jest przestrzeganie zasad dietetycznych i podejmowanie aktywności fizycznej, kozieradkę można uznać za sprawdzonego pomocnika w niwelowaniu boczków i oponki.

  • Kozieradka wspomaga kontrolę glikemii. Stabilizacja poziomu cukru to pierwszy krok w kierunku unikania nagłych napadów głodu.
  • Zioło to działa korzystnie na układ trawienny, poprawiając perystaltykę jelit i procesy metaboliczne. Przyczynia się także do zwiększenia tempa przemiany materii, co jest kluczowe w procesie utraty wagi.
  • Dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów kozieradka może łagodzić stany zapalne w organizmie. Ciało wiec będzie mogło skupić się na spalaniu tłuszczu.
Napar z kozieradki wesprze zrzucanie zbędnych kilogramów
Napar z kozieradki wesprze zrzucanie zbędnych kilogramów/123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Napar z kozieradki na odchudzanie. Pij zamiast herbaty

Przygotowanie naparu z kozieradki jest proste, a jego regularne spożywanie wspomoże starania o wymarzoną sylwetkę.

Składniki:

  • 1 łyżeczka nasion kozieradki,
  • 250 ml wrzącej wody,
  • opcjonalnie plasterek cytryny, jabłka lub imbiru dla poprawy walorów smakowych.

Sposób przygotowania:

W celu uwolnienia pełni potencjału kozieradki, nasiona możesz lekko zmielić w moździerzu lub młynku. Wsyp je do kubka i zalej gorącą wodą. Przykryj i odstaw na 15-20 minut. Na koniec przecedź. Dla najlepszych rezultatów napar z kozieradki pij dwa raz dziennie - na czczo o poranku oraz wieczorem.

Ratunek dla wątroby. Dostępne i tanie warzywa oraz ziołaInteria.tv