Pizza pachnąca kuminem i cynamonem
Drożdżowe ciasto i mięso z aromatycznymi przyprawami tworzą smakowite połączenie. Nasza propozycja zadowoli tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni.
Sposób przygotowania:
1. W wodzie rozpuść drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut. Do mąki dodaj sól, 2 łyżki oleju i zaczyn. Wyrób ciasto (ok. 10 minut). Umieść je w natłuszczonej olejem dużej misce. Wierzch ciasta też posmaruj olejem. Przykryj miskę ręcznikiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
2. Opłucz natkę i miętę. ½ gałązek pokrój i włóż do blendera. Dodaj obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę oraz oczyszczoną z pestek papryczkę chili. Zmiksuj, przełóż do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy, ser i przyprawy. Rękoma dobrze wyrób masę.
3. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na placek o rozmiarach blachy z piekarnika. Blachę przykryj pergaminem. Przenieś na nią jeden placek, rozłóż ½ mięsa. Wierzch posmaruj ½ oliwy. Piecz 7 minut w 200 st. W taki sam sposób upiecz drugi placek. Oba pokrój, posyp posiekaną zieleniną. Podaj z cząstkami limonek (do skropienia).
Te same składniki - dwa różne dania
Drożdżowe ciasto plus aromatyczna masa - taki duet można połączyć na rozmaite sposoby! Wypróbuj nasze pomysły.
Rumiane bułeczki
Rozwałkowane placki posmaruj mięsem i zwiń w rulony. Każdy potnij na plastry o gr. 2 cm. Ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Wierzch posmaruj jajkiem, posyp kminkiem i odstaw na 10 minut. Piecz na rumiano, 20 minut w 180 st.
Kołaczyk na ostro
Rozwałkowane placki poprzekrawaj wzdłuż na pół. Posmaruj mięsem i zwiń. Ruloniki ułóż spiralnie w tortownicy wyłożonej pergaminem (zaczynając od środka formy). Posmaruj jajkiem, posyp sezamem. Po 20 minutach upiecz w 180 st. (30 minut).