Pizza pachnąca kuminem i cynamonem

Drożdżowe ciasto i mięso z aromatycznymi przyprawami tworzą smakowite połączenie. Nasza propozycja zadowoli tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni.

Pizza pachnąca kuminem i cynamonem
Pizza pachnąca kuminem i cynamonem123RF/PICSEL

Składniki

- spód:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 op. suszonych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ szkl. ciepłej wody qolej
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do stolnicy

- wierzch:

  • 80 dag mielonej wołowiny
  • po ½ pęczka natki i mięty
  • 1 cebula
  • 1 chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szkl. startej goudy
  • po 1 łyżce oregano i kuminu
  • po 1 łyżeczce cynamonu, kolendry, słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 limonki
45 min
8 porcji

Sposób przygotowania:

1. W wodzie rozpuść drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut. Do mąki dodaj sól, 2 łyżki oleju i zaczyn. Wyrób ciasto (ok. 10 minut). Umieść je w natłuszczonej olejem dużej misce. Wierzch ciasta też posmaruj olejem. Przykryj miskę ręcznikiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

2. Opłucz natkę i miętę. ½ gałązek pokrój i włóż do blendera. Dodaj obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę oraz oczyszczoną  z pestek papryczkę chili. Zmiksuj, przełóż do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy, ser i przyprawy. Rękoma dobrze wyrób masę.

3. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na placek o rozmiarach blachy z piekarnika. Blachę przykryj pergaminem. Przenieś na  nią jeden placek, rozłóż ½ mięsa. Wierzch posmaruj ½ oliwy. Piecz 7 minut w 200 st. W taki sam sposób upiecz drugi placek. Oba pokrój, posyp posiekaną zieleniną. Podaj z cząstkami limonek (do skropienia).

Te same składniki - dwa różne dania

Drożdżowe ciasto plus aromatyczna masa - taki duet można połączyć na rozmaite sposoby! Wypróbuj nasze pomysły.

Rumiane bułeczki

Rozwałkowane placki posmaruj mięsem i zwiń w rulony. Każdy potnij na  plastry o gr. 2 cm. Ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Wierzch  posmaruj jajkiem, posyp kminkiem i odstaw na 10 minut. Piecz na rumiano, 20 minut w 180 st. 

Kołaczyk na ostro

Rozwałkowane placki poprzekrawaj wzdłuż na pół. Posmaruj mięsem i zwiń. Ruloniki ułóż spiralnie w tortownicy  wyłożonej pergaminem (zaczynając od środka formy). Posmaruj jajkiem, posyp sezamem. Po 20 minutach upiecz w 180 st. (30 minut).

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas