Pizza pieczarkowa z szynką
Domowa pizza smakuje najlepiej!

Składniki
- 2 szkl. mąki
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- ok. 1/2 szkl. ciepłej wody
- 4 pomidory
- 10 dag szynki w plasterkach
- 20 dag pieczarek
- 2-3 dymki
- 20 dag sera mozzarella
- sól, pieprz,
- suszone zioła do pizzy
Sposób przygotowania
1. Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłą wodą oraz 2-3 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miski, wsyp odrobinę soli. Wlej zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dolej oliwę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. Pomidory sparz, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Na cieście rozłóż przygotowane składniki. Posyp je solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. 2. Pizzę przykryj plasterkami szynki i mozzarelli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok.25 minut. Gotową pizzę posyp pokrojonymi dymkami.