Pizza pieczarkowa z szynką
Domowa pizza smakuje najlepiej!
Sposób przygotowania
1. Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłą wodą oraz 2-3 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miski, wsyp odrobinę soli. Wlej zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dolej oliwę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. Pomidory sparz, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Na cieście rozłóż przygotowane składniki. Posyp je solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami.
2. Pizzę przykryj plasterkami szynki i mozzarelli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok.25 minut. Gotową pizzę posyp pokrojonymi dymkami.