Reklama

Reklama

Pizza pieczarkowa z szynką

Domowa pizza smakuje najlepiej!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 4 pomidory
  • 10 dag szynki w plasterkach
  • 20 dag pieczarek
  • 2-3 dymki
  • 20 dag sera mozzarella
  • sól, pieprz,
  • suszone zioła do pizzy

Sposób przygotowania

1. Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłą wodą oraz 2-3 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miski, wsyp odrobinę soli. Wlej zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dolej oliwę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. Pomidory sparz, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Na cieście rozłóż przygotowane składniki. Posyp je solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. 

2. Pizzę przykryj plasterkami szynki i mozzarelli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok.25 minut. Gotową pizzę posyp pokrojonymi dymkami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje