Pizza pieczarkowa z szynką

Domowa pizza smakuje najlepiej!

Pizza z pieczarkami
Pizza z pieczarkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłą wodą oraz 2-3 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miski, wsyp odrobinę soli. Wlej zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dolej oliwę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. Pomidory sparz, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Na cieście rozłóż przygotowane składniki. Posyp je solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. 

2. Pizzę przykryj plasterkami szynki i mozzarelli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok.25 minut. Gotową pizzę posyp pokrojonymi dymkami.

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas