Pizza szpinakowa z jajkiem
Wypróbuj ciekawe połączenie.
Składniki:
- 25 dag mąki
- 100 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 5 jajek
- 5 dag stopionego masła (ew. 3 łyżki oliwy)
- 1 łyżka oleju
- 30 dag sera mozzarella
- 10 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 20 dag młodego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i ciepłym mlekiem, wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, wsyp 1/4 łyżeczki soli i 2-3 spore szczypty gałki muszkatołowej. Zrób w mące wgłębienie. Wlej do niego zaczyn, wbij 1 jajko. Zagnieć dosyć elastyczne, miękkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj masło. Jeśli ciasto będzie za twarde, wlej jeszcze trochę ciepłej wody.2. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie szpinak przebierz, opłucz, dobrze osącz. Czosnek obierz, lekko podsmaż go na rozgrzanym oleju. Oprósz solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Odłóż trochę szpinaku do dekoracji, resztę wrzuć na patelnię i smaż 1-2 minut. Zdejmij z ognia. 3. Mozzarellę grubo zetrzyj, wymieszaj ze śmietaną. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego duży owalny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Rozłóż szpinak i mozzarellę ze śmietaną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 25 minut. Około 10 minut przed końcem piczenia na pizzę wbij 4 jajka. Przed podaniem posyp ją odłożonymi listkami szpinaku.