Pizza trochę inaczej

Co powiesz na podpłomyk z zielonym groszkiem? Albo na domowe chaczapuri? Czasem warto odejść od kulinarnej klasyki.

Pizza z owocami morza, cytryną i cukinią
Pizza z owocami morza, cytryną i cukinią123RF/PICSEL

Pizza z owocami morza, cytryną i cukinią

Składniki

- ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 220 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

- dodatki:

  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1/2 średniej cukinii
  • 250 g owoców morza (małże, krewetki, kalmary)
  • 1/2 papryczki chilli
  • kilka oliwek
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • listki rukoli
30 min
4-6 porcji

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłębienie na środku. Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki wody z cukrem. Wlej w zagłębienie, posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10-15 minut. Wyrabiaj ciasto (ok. 10 minut), dolewając resztę wody z oliwą. Kiedy będzie elastyczne, uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotuj dodatki: rozmroź owoce morza i osącz z wody. Cukinię, cytrynę i oliwki pokrój na cienkie plasterki. Papryczkę chilii pokrój na ukośne plasterki, pozbawiając nasion. Passatę dopraw ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę, i oregano. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek, posmaruj passatą. Ułóż naprzemiennie owoce morza, plasterki cukinii, cytryny, oliwek  i papryczki. Dopraw solą i pieprzem, posyp tartą mozzarellą, skrop oliwą. Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piecz ok. 15 minut. Przed podaniem posyp rukolą.

Pizza po gruzińsku: chaczapuri

Pizza po gruzińsku: chaczapuri
Pizza po gruzińsku: chaczapuri123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g mąki pszennej typu 500
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 75 ml wody
  • 13 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jajka
  • 100 g sera feta
  • 100 g mozarelli
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek mleka
  • 20 g masła
25 min
2 porcji

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski, połącz z solą. Podgrzej wodę i mleko. W wodzie rozpuść cukier i drożdże. Wlej zaczyn do mąki. Dodaj mleko (zostawiając trochę na później) i wyrabiaj ciasto - jeśli będzie zbyt suche, dolej mleko. Wmieszaj oliwę i wyrabiaj jeszcze 5 minut. Uformuj ciasto w kulę i zostaw w misce przykryte ściereczką na ok. 45 minut. Przygotuj nadzienie: fetę rozkrusz, mozzarellę zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z 1 łyżką mąki i 5 łyżkami mleka. Osobno zetrzyj żółty ser. Schłodź sery  w lodówce. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 kule. Posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na kwadrans, po czym rozwałkuj na placki grubości ok. 1/2 cm. Każdy posyp żółtym serem. Brzegi z dwóch stron zawiń w rulon i połącz wierzchołki, by utworzyć kształt łódki. Środki "wyściel" mieszanką serów. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piecz ok. 12 min. Po tym czasie na środek chaczapuri wbij po jajku i piecz jeszcze 2 minuty (żółtko powinno być płynne!). Przed podaniem okraś placki masłem.

Podpłomyk z zielonym groszkiem

Podpłomyk z zielonym groszkiem
Podpłomyk z zielonym groszkiem123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto:

  • 1 szkl mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki oliwy

- nadzienie:

  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu
  • 1 szczypta chilli
  • sól
  • 1 łyżeczka oliwy
  • masło klarowane
20 min
4 porcji

Sposób przygotowania:

Mąkę połącz z solą, dodaj trochę wody i wyrób na miękkie, nieklejące się do rąk, ciasto. Odstaw je skropione oliwą i przykryte ściereczką na 15 minut. Przygotuj nadzienie: groszek ugotuj i rozgnieć widelcem. Połącz go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kuminem uprażonym na suchej patelni. Dopraw chilli i solą. Z ciasta uformuj kulki wielkości cytryny. Delikatnie je rozwałkuj (podsypując mąką). Posmaruj je oliwą. Na środku każdego umieść łyżeczkę groszku i złóż całość w sakiewkę (jak gruziński pierożek). Po chwili go spłaszcz rozwałkuj. Placki opiekaj z dwóch stron na suchej patelni. Gdy pojawią się brązowe pęcherzyki, placki posmaruj masłem klarowanym i opiekaj jeszcze przez chwilę. Podawaj z jogurtem.

Show
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?