Pizza trochę inaczej
Co powiesz na podpłomyk z zielonym groszkiem? Albo na domowe chaczapuri? Czasem warto odejść od kulinarnej klasyki.

Pizza z owocami morza, cytryną i cukinią
Składniki
- ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 220 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- dodatki:
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 1/2 średniej cukinii
- 250 g owoców morza (małże, krewetki, kalmary)
- 1/2 papryczki chilli
- kilka oliwek
- sól morska
- pieprz
- oliwa z oliwek
- listki rukoli
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłębienie na środku. Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki wody z cukrem. Wlej w zagłębienie, posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10-15 minut. Wyrabiaj ciasto (ok. 10 minut), dolewając resztę wody z oliwą. Kiedy będzie elastyczne, uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotuj dodatki: rozmroź owoce morza i osącz z wody. Cukinię, cytrynę i oliwki pokrój na cienkie plasterki. Papryczkę chilii pokrój na ukośne plasterki, pozbawiając nasion. Passatę dopraw ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę, i oregano. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek, posmaruj passatą. Ułóż naprzemiennie owoce morza, plasterki cukinii, cytryny, oliwek i papryczki. Dopraw solą i pieprzem, posyp tartą mozzarellą, skrop oliwą. Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piecz ok. 15 minut. Przed podaniem posyp rukolą.
Pizza po gruzińsku: chaczapuri

Składniki
- 250 g mąki pszennej typu 500
- 100 ml ciepłego mleka
- 75 ml wody
- 13 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 3 jajka
- 100 g sera feta
- 100 g mozarelli
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek mleka
- 20 g masła
Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do miski, połącz z solą. Podgrzej wodę i mleko. W wodzie rozpuść cukier i drożdże. Wlej zaczyn do mąki. Dodaj mleko (zostawiając trochę na później) i wyrabiaj ciasto - jeśli będzie zbyt suche, dolej mleko. Wmieszaj oliwę i wyrabiaj jeszcze 5 minut. Uformuj ciasto w kulę i zostaw w misce przykryte ściereczką na ok. 45 minut. Przygotuj nadzienie: fetę rozkrusz, mozzarellę zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z 1 łyżką mąki i 5 łyżkami mleka. Osobno zetrzyj żółty ser. Schłodź sery w lodówce. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 kule. Posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na kwadrans, po czym rozwałkuj na placki grubości ok. 1/2 cm. Każdy posyp żółtym serem. Brzegi z dwóch stron zawiń w rulon i połącz wierzchołki, by utworzyć kształt łódki. Środki "wyściel" mieszanką serów. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piecz ok. 12 min. Po tym czasie na środek chaczapuri wbij po jajku i piecz jeszcze 2 minuty (żółtko powinno być płynne!). Przed podaniem okraś placki masłem.
Podpłomyk z zielonym groszkiem

Składniki
- ciasto:
- 1 szkl mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki oliwy
- nadzienie:
- 1 szklanka zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki nasion kuminu
- 1 szczypta chilli
- sól
- 1 łyżeczka oliwy
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
Mąkę połącz z solą, dodaj trochę wody i wyrób na miękkie, nieklejące się do rąk, ciasto. Odstaw je skropione oliwą i przykryte ściereczką na 15 minut. Przygotuj nadzienie: groszek ugotuj i rozgnieć widelcem. Połącz go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kuminem uprażonym na suchej patelni. Dopraw chilli i solą. Z ciasta uformuj kulki wielkości cytryny. Delikatnie je rozwałkuj (podsypując mąką). Posmaruj je oliwą. Na środku każdego umieść łyżeczkę groszku i złóż całość w sakiewkę (jak gruziński pierożek). Po chwili go spłaszcz rozwałkuj. Placki opiekaj z dwóch stron na suchej patelni. Gdy pojawią się brązowe pęcherzyki, placki posmaruj masłem klarowanym i opiekaj jeszcze przez chwilę. Podawaj z jogurtem.