Pizza: W jaki sposób ją przyrządzać i jak długo piec?

Wypiekana na drożdżowym cieście i serwowana z rozmaitymi dodatkami pizza to włoski przysmak, który zdobył popularność na całym świecie. W zależności od osobistych upodobań można przyrządzać ją z pomidorami, mięsem, grzybami, wędlinami, sałatami, kukurydzą, cebulą, tuńczykiem, owocami morza, oliwkami, serami oraz ziołami. Specjaliści zaznaczają, że sekret jej smaku tkwi nie tylko w odpowiednio przygotowanym drożdżowym cieście i adekwatnie skomponowanych dodatkach, ale i w temperaturze pieczenia. Co jeszcze warto wiedzieć na temat pizzy? Jak ją wypiekać? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.

Pizza to włoski przysmak
Pizza to włoski przysmak ©123RF/PICSEL
Śmietanowa pizza z szynkąInteria Kulinaria
Pizzę serwuje się z dodatkami
©123RF/PICSEL

Pizza to zwyczajny placek z ciasta drożdżowego, do wykonania którego potrzebne są: mąka, woda, drożdże, oliwa oraz sól. Najczęściej serwowana jest z pomidorami, mięsem, grzybami, wędlinami, sałatami, jajkiem, kukurydzą, cebulą, tuńczykiem, z owocami morza, oliwkami, serem oraz ziołami.

Rodzaje pizzy

Istnieją różne rodzaje pizzy. Niezależnie od dodanych składników, sam pizzowy placek może być gruby lub cienki, wypiekany w piekarniku lub piecu opalanym drewnem. We Włoszech, skąd pizza się wywodzi i gdzie jest bardzo popularną potrawą, można wybierać spośród różnych rodzajów pizz, w zależności od regionu, w którym aktualnie się znajdujemy.

Pizza neapolitańska

Wywodząca się z Neapolu i jednocześnie najbardziej popularna pizza neapolitańska wyrabiana jest według ściśle określonych kryteriów i z użyciem specjalnego rodzaju mąki, soli morskiej, sera mozzarelli, a także pieczona na kamiennej płycie, w piecu opalanym drewnem.

Kaloryczność pizzy

Pizza uchodzi za danie kaloryczne i niekoniecznie zdrowe. Z tego też powodu wiele osób ogranicza jej spożycie. Trzeba jednak pamiętać, że o kaloryczności pizzy decydują w dużej mierze składniki, które do niej dodamy oraz sposób, w jaki ją przyrządzamy. Warto postawić na tę z lekkimi dodatkami, np. z kurczakiem, owocami morza, warzywami czy tradycyjną pizzę typu margarita.

Rodzaje pizzy

Istnieją różne rodzaje pizzy - najpopularniejsze to pizza margarita, pepperonii, hawajska, wegetariańska, cztery sery czy salami.

Dlaczego warto jeść pizzę?

Pizza jest bardzo sycąca
©123RF/PICSEL

Pizza pomaga w przyswajaniu likopenu, czyli antyoksydantu, który znajduje się w pomidorach i ma niezwykłe właściwości odmładzające, a także przeciwnowotworowe. Likopen wchłaniany jest lepiej, gdy spożyjemy go wraz z niewielką ilością tłuszczu. To oznacza, że pizza jest idealnym rozwiązaniem!

Temperatura wypiekania pizzy

Pizzę wypieka się w wysokiej temperaturze. Jeśli chcesz przyrządzić ją w domu, musisz solidnie nagrzać piekarnik i piec około 15-20 minut - w przypadku ciasta cienkiego lub ok. 30 minut w przypadku ciasta grubego. Specjaliści wskazują, że ciasto wypiekane w wysokiej temperaturze ma znacznie więcej antyoksydantów.

Pizza - właściwości

Pizza jest źródłem pełnowartościowego białka oraz niezbędnych aminokwasów. W tym włoskim przysmaku znajdziemy również wapń, który bierze udział w budowaniu i mineralizacji kości oraz spowalnia ubytek masy kostnej. Pizza dostarczy nam także fosforu, który buduje nasze kości, zęby i kwasów DNA/RNA. Ponadto reguluje metabolizm energetyczny w komórkach.

Pizza przygotowana komercyjnie zawiera duże ilości sodu; w zależności od rodzaju jest też źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto jest wysokokaloryczna.

Czy pizza jest zdrowa?

Pizza serwowana jest z dodatkami
©123RF/PICSEL

Pizza spożywana kilka razy w miesiącu, w ilości kilku kawałków, koniecznie z dużą ilością warzyw, na cienkim cieście i z chudym mięsem może nieść korzyści dla zdrowia.

Pizza z serem zawiera mniej korzystnych kwasów tłuszczowych niż pepperoni czy ta z kiełbasą. Natomiast pizza z warzywami zawiera więcej witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. W pizzy znajduje się również selen, który ma właściwości antyoksydacyjne, a jego odpowiednie spożycie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka i choroby układu krążenia. W pizzowych plackach znajdziemy też witaminy z grupy B: B12, B1, B2.

Jak często jeść pizzę?

Ci, którzy pizzę uwielbiają i jedzą ją często, praktycznie codziennie lub kilka razy w tygodniu, a dodatkowo dobierają do niej wysokokaloryczne dodatki, takie jak; tłuste sery, mięso, salami itp., musza liczyć się z ryzykiem wystąpienia nadwagi i chorób serca. Często spożywana pizza przyczynia się ponadto do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi oraz negatywnie wpływa na ciśnienie krwi.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas