Pizza wegetariańska
Przed podaniem pizzę można posypać startym parmezanem lub żółtym serem. Można też ją z nim zapiec (przed położeniem rukoli).
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki letniej wody
- 3 łyżki oliwy
- 3 g suchych drożdży
- sól, pieprz, cukier, bazylia
- 1 mozzarella
- 10 posiekanych oliwek
- 1/2 cebuli
- 1 pomidor
- kilka liści rukoli
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać 2 łyżki oliwy, odrobinę soli i cukru i mieszając, dolewać po trochu wody. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Rozgnieść na gruby placek, a potem rozciągać, formując ładny,okrągły kształt. Pizza powinna być jak najcieńsza, z grubszymi brzegami. Ułożyć ją na posmarowanej odrobiną oliwy blasze.
2. Mozzarellę zetrzeć na tarce, rozłożyć równomiernie na placku. Posypać oliwkami i cienkimi plastrami cebuli, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, bazylią. Piec w temp. 220°C przez ok. 20 minut. Dekorować plastrami pomidorów i rukolą.