Pizza wegetariańska

Przed podaniem pizzę można posypać startym parmezanem lub żółtym serem. Można też ją z nim zapiec (przed położeniem rukoli).

Oto wyjątkowo smaczna pizza wegetariańska
Oto wyjątkowo smaczna pizza wegetariańska 123RF/PICSEL

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 g suchych drożdży
  • sól, pieprz, cukier, bazylia
  • 1 mozzarella
  • 10 posiekanych oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • kilka liści rukoli

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać 2 łyżki oliwy, odrobinę soli i cukru i mieszając, dolewać po trochu wody. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Rozgnieść na gruby placek, a potem rozciągać, formując ładny,okrągły kształt. Pizza powinna być jak najcieńsza, z grubszymi brzegami. Ułożyć ją na posmarowanej odrobiną oliwy blasze.

2. Mozzarellę zetrzeć na tarce, rozłożyć równomiernie na placku. Posypać oliwkami i cienkimi plastrami cebuli, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, bazylią. Piec w temp. 220°C przez ok. 20 minut. Dekorować plastrami pomidorów i rukolą.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas