Pizza z boczkiem i kiełbasą
Wyjątkowo sycąca!
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 3 dag świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- 200 ml letniej wody
- łyżka oliwy
- ketchup
- 25 dag startego sera żółtego
- boczek w plastrach
- kiełbasa
- cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1 Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą i drożdżami rozpuszczonymi w mleku z cukrem. Dodaj wodę i oliwę, zagnieć ciasto, wyrabiaj je kilka chwil. Odłóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę. Formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż ciastem, zagniatając brzegi. Poczekaj, aż urośnie.
2 Posmaruj pizzę ketchupem, wyłóż boczek, drobno posiekaną cebulę, kiełbasę w plasterkach, posyp serem. Wszystko oprósz pieprzem, wstaw do pieca rozgrzanego do temperatury 180° C i piecz około 30-45 minut.