Pizza z owocami
Zaskakująca odsłona znanej i lubianej potrawy.
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 7 g drożdży
- 2½ dag cukru
- 2 łyżki oliwy
- 2/3 szklanki wody
- ¼ łyżeczki soli
Wierzch:
- 15 dag serka mascarpone
- 25 dag owoców, np. śliwek, bananów, malin, porzeczek, truskawek, fig
- 2 dag cukru pudru
- ½ opakowania cukru waniliowego
Dodatkowo:
- syrop klonowy do polania
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: zrób rozczyn z drożdży i połowy szklanki wody. Wyrośnięty wlej do przesianej na stolnicę mąki, dodaj resztę wody, oliwę i sól, następnie wyrób ciasto drożdżowe. Pozostaw je przykryte w ciepłym miejscu na 45 minut.
Następnie ponownie krótko wyrób ciasto i podziel je na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na spód o średnicy 16 cm, możesz podsypać je lekko mąką. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
Przygotuj wierzch: serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozłóż je równomiernie na każdej pizzy, na wierzch wyłóż owoce. Piecz przez 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj gorące, polane syropem klonowym.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza