Pizza z patelni. Szybki przepis na smaczny obiad

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Pizza z patelni do pyszne, włoskie danie, któremu nie oprze się nikt z domowników. Jest to posiłek prosty w wykonaniu, z możliwością dobrania ulubionych składników. Przygotuje go każdy, nawet najmniej doświadczony kucharz. Jak zrobić pizzę z patelni? Podpowiadamy poniżej.

Pizza z patelni smakuje wybornie i jest dobrą opcją na obiad
Pizza z patelni smakuje wybornie i jest dobrą opcją na obiad123RF/PICSEL

Brak piekarnika? To nie problem!

Pizza z patelni jest idealnym pomysłem na obiad czy kolację. Jej przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Wynika to z tego, że pizzę na patelni przyrządza się szybciej niż w piekarniku. Poza tym drożdże dodaje się bezpośrednio do mąki, bez konieczności robienia rozczynu. Pizza z patelni nie różni się wiele od tej z tradycyjnej. Tak samo możesz do niej dodać ulubione składniki i cieszyć się jej wybornym smakiem.

Jakich składników potrzebujesz?

Dobór dodatków zależy od twojej inwencji twórczej. Do pizzy z patelni warto dołożyć ser mozzarella, papryki czy pieczarek. Oto lista składników:

Ciasto:

  • 250 gramów mąki np. włoskiej typ 00,
  • 7 gramów suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Dodatki:

  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano,
  • kilka pieczarek,
  • kilka czarnych i zielonych oliwek,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 10 dag mozzarelli,
  • 10 dag szynki,
  • garść rukoli.

Przepis na pizzę z patelni

Do pizzy z patelni warto dołożyć swoje ulubione dodatki
Do pizzy z patelni warto dołożyć swoje ulubione dodatki123RF/PICSEL

Kiedy już przygotujesz wszystkie składniki, postępuj krok po kroku:

  1. Na początku do miski wsyp mąkę i następnie dodaj ciepłą wodę. Potem dołóż cukier, sól, oliwę z oliwek i drożdże. Rękami wyrób ciasto, aż będzie pulchne i jednolite. Odłóż na 20 minut, by mogło wyrosnąć.
  2. Przygotuj patelnię i wlej dwie łyżki oleju, z ciasta uformuj placek. Połóż je na rozgrzanej patelni i smaż przez około pięć minut na jednej stronie. Potem odwróć na drugą, aż uzyskasz chrupiący spód pizzy.
  3. Dodaj na boki naczynia trochę oleju i posmaruj ciasto przecierem pomidorowym. Posyp ziołami prowansalskimi i dodaj resztę składników.
  4. Zmniejsz ogień i przykryj pizzę pokrywką i poczekaj, aż ser się rozpuści. Całość udekoruj rukolą, smacznego!
„Zdrowie na widelcu”: Warzywa strączkowe z puszki. Skład nie zachęca do jedzeniaPolsat Cafe

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas