Pizza z patelni. Szybki przepis na smaczny obiad
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Pizza z patelni do pyszne, włoskie danie, któremu nie oprze się nikt z domowników. Jest to posiłek prosty w wykonaniu, z możliwością dobrania ulubionych składników. Przygotuje go każdy, nawet najmniej doświadczony kucharz. Jak zrobić pizzę z patelni? Podpowiadamy poniżej.
Spis treści:
Brak piekarnika? To nie problem!
Pizza z patelni jest idealnym pomysłem na obiad czy kolację. Jej przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Wynika to z tego, że pizzę na patelni przyrządza się szybciej niż w piekarniku. Poza tym drożdże dodaje się bezpośrednio do mąki, bez konieczności robienia rozczynu. Pizza z patelni nie różni się wiele od tej z tradycyjnej. Tak samo możesz do niej dodać ulubione składniki i cieszyć się jej wybornym smakiem.
Jakich składników potrzebujesz?
Dobór dodatków zależy od twojej inwencji twórczej. Do pizzy z patelni warto dołożyć ser mozzarella, papryki czy pieczarek. Oto lista składników:
Ciasto:
- 250 gramów mąki np. włoskiej typ 00,
- 7 gramów suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli.
Dodatki:
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano,
- kilka pieczarek,
- kilka czarnych i zielonych oliwek,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 10 dag mozzarelli,
- 10 dag szynki,
- garść rukoli.
Przepis na pizzę z patelni
Kiedy już przygotujesz wszystkie składniki, postępuj krok po kroku:
- Na początku do miski wsyp mąkę i następnie dodaj ciepłą wodę. Potem dołóż cukier, sól, oliwę z oliwek i drożdże. Rękami wyrób ciasto, aż będzie pulchne i jednolite. Odłóż na 20 minut, by mogło wyrosnąć.
- Przygotuj patelnię i wlej dwie łyżki oleju, z ciasta uformuj placek. Połóż je na rozgrzanej patelni i smaż przez około pięć minut na jednej stronie. Potem odwróć na drugą, aż uzyskasz chrupiący spód pizzy.
- Dodaj na boki naczynia trochę oleju i posmaruj ciasto przecierem pomidorowym. Posyp ziołami prowansalskimi i dodaj resztę składników.
- Zmniejsz ogień i przykryj pizzę pokrywką i poczekaj, aż ser się rozpuści. Całość udekoruj rukolą, smacznego!
Zobacz też: